Първа „Борса на проекти и идеи в Ловеч
Първа „Борса на проекти и идеи в Ловеч / archiv.DarikNews

Първата „Борса на проекти и идеи" организират днес от 17:30 часа в камерната зала на читалище „Наука" в Ловеч фондация „Лале", местни граждански организации и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - Ловеч. Целта на борсата е да насърчи и улесни ефективното сътрудничество между бизнеса и гражданските организации в града, като отчита интересите и възможностите и на двата сектора.

На борсата участниците ще намерят нови възможности за сътрудничество, като търсят и предлагат материали, услуги и доброволен труд. На борсата има само едно правило - не се говори за пари и не се търсят пари.
От страна на гражданския сектор ще участват 10 местни организации, които преминаха през обучение за взаимноизгодно и ефективно сътрудничество с бизнеса. Те са подготвили интересни оферти за сътрудничество и очакват бизнес организациите от града да вземат участие в тази първа за града борса. Ползите за всички участници са разнообразни - нови партньори, достъп до нови ресурси и мрежи от контакти, възможност за достигане до нови потребители, добра репутация, участие в развитието на местната общност, обществено признание.

Моделът „Борса на проекти и идеи" е създаден и е много популярен в Холандия, където ежегодно се провеждат десетки борси. От 2007 година, моделът се прилага с успех и в Германия, Австрия, Белгия и други европейски страни. Той е особено подходящ в период на икономическа криза, когато ресурсите - средства, услуги, материали, оборудване и други са ограничени и ефективното им използване е от огромно значение.

От началото на 2011, фондация „Лале" заедно с местни и национални партньори осъществи с успех десетки борси в Плевен, Пловдив, Русе, София, Варна, Търговище, Бургас, Стара Загора и др. Борсите по места се организират изцяло на доброволни начала и с активното участие на много хора и организации от различни сектори - местна власт, нестопански и стопански сектор, медии и др.