Прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен заради видеозаписа в Бохот
Прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен заради видеозаписа в Бохот / Dariknews.bg архив

Досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по член 169 от НК - против избирателните права на гражданиете на Р България, е образувано днес в Окръжна прокуратура Плевен. То е във връзка с депозираната на 30 октомври жалба затова, че длъжностни лица в СИК в село Бохот са подменяли бюлетини след извършено гласуване. Подмяната беше заснета от включена училищна видеокамера.  

Наблюдаващият прокурор по случая Николай Пачевски е възложил предварителна проверка, в хода на която са събрани достатъчно данни за извършено престъпление, но не са събрани достатъчно такива за известен извършител. Заради това производството е образувано срещу неизвестен, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Плевен Рени Кирилова.

Чрез назначаване на техническа експертиза на видеозаписа от камерата и провеждането на разпити на свидетели, прокуратурата ще цели събирането на достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения на едно или повече лица, посочи тя. Видеозаписът е бил доброволно предаден от фирмата, която извършва съответните записи чрез училищните камери и се намира в полицията. Наблюдаващият прокурор не го е гледал до момента, допълни говорителят на прокуратурата.

Подобни записи не са доказателствено средство по смисъла на процесуалния ни закон, подчерта Рени Кирилова, но по думите й съществуват други способи, по които може да се разкрие обективната истина по настоящия казус.

Срокът на досъдебното производство е двумесечен. Според Рени Кирилова обаче наблюдаващият прокурор и разследващият полицай ще се стремят да приключат досъдебното производство в най-кратки срокове с оглед обществения интерес на случая. За това престъпление НК предвижда до 3 години лишаване от свобода или пробация.