Проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води стартира в Левски
Проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води стартира в Левски / archiv.DarikNews

На пресконференция по повод стартирането на проект за изграждане пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ и доизграждане на канализационна система в гр. Левски, кметът на общината Любка Александрова представи обхватът, целите и сроковете по проекта.
В момента тече пьрвият етап на проекта за изграждане на пречиствателната станция и доизграджането на ВиК мрежата в град Левски. Общата стойност на инвестицията възлиза на 43 661 062 лв., от които 80% са европейски пари от кохезионния фонд, а останалите 20% са национално съфинансиране.

Одобреният проект е по договор за безвъзмездна финансова помощ между Община Левски и Министерство на околната среда.
Той ще се реализира в два етапа. Първият етап - техническа помощ, ще продължи 19 месеца и вторият етап - строителство ще е в рамките на 23 месеца и предвижда проектиране и изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води, както и отвеждащ колектор от станцията до водоприемника на пречистените отпадъчни води.
С реализацията на проекта ще се подобри екологичната инфраструктура в гр. Левски и ще се намали замърсяването на река Осъм, която е част от националната екомрежа "Натура 2000".

Срокът за изпълнение на проекта е 42 месеца, като се предвижда строителството на обектите да приключи до средата на 2014г.