Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

Повече от половината завършили 7 клас в Плевен се борят за гимназия
Спокойна кампания по прием на документи отчитат от Регионалния инспекторат по образованието

Противно на общото мнение, че българинът винаги прави всичко в последния момент, тазгодишните 7-окласници и техните родители доказаха, че може и по друг начин. Съвсем спокойно мина кампанията по прием на документи за кандидатстване в гимназиите след завършен 7 клас. Единственият ден, в който е имало повече хора, е бил понеделникът - 18 юни, обобщава Снежана Георгиева, председател на областната комисия по прием на ученици чрез конкурс след завършен 7 клас за държавни и общински училища. Причината вероятно е в това, че в някои училища дадоха на седмокласниците служебните бележки именно в първия ден на новата седмица. Но все пак опашки и изнервени деца и родители тази година нямаше. Организацията на приема на документите беше отлична, базата, избрана тази година от Регионалния инспекторат по образованието - "Орион" на ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване, е достатъчно просторна и това наистина допринесе комплексно за нормалното протичане на кампанията.

Проф. Димитър Стойков:
Злоумишлените действия на Григорова доведоха до уволнението й
обмислял Милко Аспарухов да поеме РИМ

Пресконференция по повод уволнението на директора на РИМ, Стефка Григорова, даде вчера кметът на Община Плевен, проф. Димитър Стойков. Бях решил да спестя на г-жа Григорова публичното представяне на някои факти, но след изявленията й в медиите, според които уволнението й е политически акт, съм принуден да не премълчавам, заяви кметът, представяйки всички свои мотиви за освобождаването от длъжност на Стефка Григорова.
За първи път червената лампа за състоянието на РИМ ми светна, когато отчетохме резултатите за дейността за 2011 г. - за годината РИМ има приходи от 8 369 лв., докато Военноисторическите музеи са реализирали 200 683 лв., даде пример той. Проф. Стойков изтъкна, че при направен от финансистите на Общината анализ се е оказало, че през 2011 г. РИМ има 45 389 лв. разходи за външни услуги, докато за консумативи сумата е била 39 485 лв. Също така, както знаете имаше неплащане към ТЕЦ, спиране на парното отопление и спукване на радиаторите в музея като по първоначални сметки щетите надхвърлят 30 000 лв., продължи той.

Басейните готови за летния сезон

От Регионална здравна инспекция в Плевен съобщиха, че са извършени проверки на плувните басейни в областта във връзка с готовността им за летния сезон. До 15 юни са пуснати в експлоатация 7 басейна. 2 от тях са в Гривица, един в Кайлъка, един, известен като "Папурите", още един на ЛВТ и два плувни басейна в Червен бряг, единият от които общински.
При проверките е установено, че материално-техническата база съответства на изискванията. Басейните са централно водоснабдени, тоест качеството на водата отговаря на изискванията. На всичките седем басейна са осигурени пречиствателни съоръжения, които извършват механично почистване и дезинфекциозна обработка. Дезинфектантите, които се използват съответстват на изискванията. Фирмите собственици на басейните до този момент са осигурили изследване на лабораторен анализ на водата. Представили са протоколите си на инспекторите и не са били установени нарушения, съобщиха от РЗИ.

Плевен на второ място по брой операции с робот в Европа
Премиерът щял да реши проблема с лъчетерапията в града ни

Плевен е на второ място по брой на тежките онкогинекологични операции, извършени с роботизирана система. Техният брой е 141. Първото място се заема от Лунд, Швеция, с общо 163 операции. Трябва да се има предвид обаче, че там подобен тип операции са започнали през 2006 г. Освен това те разполагат с два робота. В Плевен операции с робот са започнали две години по-късно и до този момент разполагаме само с една роботизирана система. На трето място е Милано, Италия със 120 операции.
Това стана ясно на пресконференция вчера. Проф. Григор Горчев, ректор на Медицински университет - Плевен неотдавна беше гост-лектор на четвъртият годишен форум на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия, който се е провел в Марсилия, Франция. Там той и неговият екип са споделили опита си по отношение на роботизираната хирургия.