Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

Водещо заглавие в регионалния всекидневник "Посредник":

Жътва 2012 започна от Коиловци - Колкото стъпки на хорото, толкоз добив на декар от зърното

Вчера точно по обед официално беше открита жътвената кампания в Коиловци. И тази година жътвата в Плевенско започва по традиция от нивите край Коиловци.
Кооператори, певческата група на читалището, представители на кметството се събраха по традиция за ритуала.
А ритуалът по зажънването беше изпълнен от млади жътварки в народни носи, комбайнерите пък бяха поздравени от женската певческа група към читалището в селото. "Група "Наша песен" към читалище "Христо Ботев 27" открива жътвената кампания с пожелания за добър добив и безаварийна жътва на комбайнерите. И дали е поличба не знам, но се надявам председателят на кооперацията да е доволен, защото всяка година, в която групата открива жътвата, добивите са добри", сподели Бориславка Йорданова, председател на читалището.

Цените на хотелите в Плевен - космически

Макар Плевен да не е сред най-атрактивните туристически дестинации у нас, а може би именно заради това, нощувката на гостите на града в местните хотели излиза доста солено. Проверка на "Посредник" установи, че най-евтината двойна хотелска стая, в хотел в парк "Кайлъка", е 45 лева, но няма климатик и без закуска, а единичната е 30.
60 лева е двойната стая в малък хотел в центъра на Плевен, единичната стая е 50 лева за нощ.
В големите хотели теслата е още по-голяма. Двойна стая с две отделни легла пак в централен хотел е 80, а ако има спалня - 107. Двойната стая в друг хотел в широкия център е 78 лева с, и 68 без климатик, 50 и 60 са единичните в зависимост от това дали може да се охлажда.
За сравнение, в Бургас например цените за двойна стая започват от 28 лева.

Решено - Парапет - да, но на барата, не на велоалеята

Традицията всяко заседание на Общинския съвет да бъде белязано от рождения ден на някой от старейшините беше продължена и на извънредната сесия на местния парламент вчера. Този път рожденик беше съветничката от БСП Ева Маринова, която получи букет цветя от председателя Дарин Ангелов. В началото на заседанието беше спазена още една традиция от последните сесии - управляващи и опозиция да се апострофират едни други за правописни грешки, допуснати при изготвяне на предложенията. Този път темата бе подхваната от Стефан Ганев от БНД, на което кметът проф. Стойков отвърна, че при всяка следваща подобна забележка ще представя документи с правописни грешки от работата на предишния Общински съвет. Една от точките, очаквани с най-голям интерес, беше тази за предоставяне на финансови средства от "Тролейбусен транспорт" ЕООД на Община Плевен, необходими за монтиране на предпазен парапет на велосипедната алея в участъка по ул. "Вардар". Ще припомним, че на редовната си сесия миналия месец съветниците върнаха предложението с мотивите, че в текста не става ясно дали става въпрос за дарение от страна на "Тролейбусен транспорт" и ако е такова, как Общината ще ги връща. Освен това беше поискано в преработения вариант на предложението да бъде упоменато, че предпазният парапет ще бъде поставен на реката, а не на велоалеята. Така, според преработения текст, "Тролейбусен транспорт" предоставя безвъзмездно 70 000 лв. на Община Плевен, необходими за монтиране на предпазен парапет лек тип по протежение на западния бряг на река Тученишка, в участъка, граничещ с велосипедната алея от пл. "Възраждане" до входа на защитена местност "Кайлъка".

Във Въбел - 5 дни дъжд, 5 дни безводие

Вече пети ден жителите на Въбел нямат питейна вода и ако тя потече, се редува - или в горната част на селото, или в по-ниската.
„Причината за липсата на вода е авария на водопреносната мрежа - сподели кметът на Въбел, Дарин Кинов. - Отначало трябваше да се ремонтира електрониката, която подава сигнали за задействане на помпата, после - самата помпа, а в момента се установява другата причина, поради която няма добро водоподаване за цялото село".
Служители на ВиК Никопол работят по случая и кметът е убеден, че в скоро време аварията ще бъде отстранена. По негово мнение водопроводът е остарял, а за направата на нов и закупуването на съоръжения са необходими средства, които кметството няма. Жителите на Въбел трудно се справят в жегите с водния режим, още повече че от липсата на вода страдат и земеделските култури.
Другият проблем - множеството зачестили кражби напоследък, е овладян. След арестуването на няколкото престъпни групи, „гастролиращи" от Никопол в съседните села, положението се е нормализирало.

Цачева била добра в колективните спортове като ученичка.

Шефът на Парламента изненадва семейството си със специален кекс.

Петима изявени бивши възпитаници на СОУ "Пейо Яворов" гостуваха в училището в понеделник. Срещата бе инициирана от възпитаниците на клуб "Искам да успея" по проект "Успех". Целта е учениците да бъдат стимулирани да усвояват техники за себепознаване, да откриват силните и слабите си страни, да подходят по-амбициозно към личния си план за развитие. Гости на "Яворов" бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, Дарин Ангелов - председател на Общински съвет - Плевен, майор Боян Григоров - инспектор по летателна подготовка във Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия, Галя Горанова - адвокат и Момчил Цветанов - футболист от ПФК "Литекс".
Учениците бяха подготвили блиц анкета, на която всеки от петимата отговори. В рамките на срещата те споделиха с настоящите яворовци за своя професионален път, мечтите, които са имали като ученици и разказаха повече за любимите си учебни дисциплини и преподователи. Петимата не премълчаха и най-съкровените си ученически спомени, както и своите примери за успял човек.