Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

"Ако ви е скъпа колата, минавайте през тревата" е водещото заглавие в "Посредник" днес.

Без да щем попаднахме на рекорд, достоен за Гинес - тази отсечка, която се намира в Долна Митрополия, точно преди жп прелеза по пътя за Гулянци със сигурност може да кандидатства за конкурс, примерно "Най-много дупки на квадратен метър". Пет да бяха, да ги заобиколиш, 10 да бяха - пак ще се промушиш, а те - дупка до дупка. В резултат на това пътуването се превръща в изпитание на нервите и здравината на колата на всеки шофьор, а такива минават ежеминутно, лесно можете да се сетите каква е най-често употребяваната фраза.
При всеки дъжд дупките се размножават и вече са обхванали цялата отсечка. Така че има два варианта - или да се опиташ да нацелиш възможно по-плитки дупки, правейки ловки маневри, или пък да заобиколиш шосето, като минеш в тревата. Всъщност, бившата трева, сега кал. Съдейки по вече добре утъпкания черен път покрай "официалния", мнозина избират втория вариант - по-лесно (и далеч по-евтино) е да си измиеш колата, отколкото да я караш на сервиз.
На кой е това шосе и кой има грижата за него, попитахме кметът на Община Долна Митополия, Поля Цоновска. Оказа се, че пътят е третокласна пътна инфраструктура от Републиканската пътна мрежа и се поддържа от Пътно управление - Плевен, които тази година предвиждали да му направят топла заливка, а от община Долна Митрополия ще извърши отводняване.
За догодина се предвижда основен ремонт. Дотогава, ако ви е скъпа колата, минавайте през тревата!

Дядо пази граната от Руско-турската война в дома си

78-годишен мъж пази граната от Руско-турската война от 1877-78 г. в къщата си в село Ясен. Намерил я, когато бил хлапе. Решен да я дари на Военно-историческия музей, Иван Димитров дойде в редакцията на „Посредник". Да, ама се оказа, че има проблем, само един, ама голям - не се знае дали е обезопасена. Свързахме се с дирекция "Военно-исторически музеи", оттам ни казаха, че днес ще изпратят служител, който да я огледа и ако не е обезопасена, да повика екип, който да обезвреди гранатата. "Посредник" също ще присъства на акцията.
Освен гранатата, човекът иска да дари на музея няколко патрона от руско-турската война, както и немски шинел от Втората световна война.
Иван Димитров е намерил гранатата преди цели 70 години, когато е бил 8-9-годишен, "Тогава ходехме заедно с едно комшийско момче покрай Ясен, точно където е била разположена армията на Осман паша да копаем за гипс. Както удрям с лопатата, изведнъж попаднах на нещо твърдо - копах, копах, изрових гранатата, след нея още една, а около тях - няколко патрона. Сложих патроните в джоба, а двете гранати как сме ги домъкнали до в къщи, само ние си знаем, връща се в спомените си човекът.

Плевенчанка със световна титла по муайтай

Родената в Плевен Цветомира Пандова спечели световна титла по муай тай от проведеното в Тайланд световно първенство. В момента плевенчанката се състезава за великотърновския клуб „ЧаНа".
Цветомира Пандова започва да тренира муайтай, в родния си Плевен, когато е едва на 8 години. На 16 години се ориентира към кик бокса и е неизменно сред медалистките. Днес състезателката е студентка по право във Великотърновския университет, а нейн треньор в старата ни столица е Досьо Досев. В клуб "ЧаНа" (превод от тайландски - победа) Пандова се ориентира към муайтай. Преди спечелването на титлата състезателката е била втора и трета в света, но има и второ място от европейско първенство.
В Банкок Цветомира Пандова записа четири победи по пътя към титлата в категория до 51 килограма. В първия си мач тя нокаутира във втория рунд състезателка от Япония. След това побеждава убедително представителка на Гърция и играе на финал срещу португалка и също я надиграва, печелейки титлата.

Изборите в Бохот - законни

Върховният административен съд постанови, че изборите за кмет в село Бохот са напълно законни, решението е с номер 4765 от 2 април 2012 г.
Административният съд в Плевен обяви за законни изборите в Бохот с първото си решение от 29 декември миналата година. Тогава в становището на магистратите беше записано, че съдът намира, че не са доказани нарушения на изборния процес, които да са повлияли върху окончателният резултат от избора на кмет, поради което обжалваното решение на ОИК - Плевен следва да бъде потвърдено. С това беше потвърдено Решение 692 от 31 октомври 2011 г. на Общинска избирателна комисия, с което за кмет на втори тур бе обявен за избран кандидатът на ПП ГЕРБ Цветан Кънев.
Тогава решението на Административния съд беше атакувано пред ВАС от Михаил Венков. Той беше кандидат за кмет на Бохот от политическа партия "Атака" и остана втори, след Цветан Кънев. И така делото бе върнато за ново разглеждане в Плевен. През януари тази година излезе второ решение, което отново узакони изборите, но г-н Кънев атакува решението пред Върховен административен съд.

БСП организира митинг-протест и подписка за референдум за "Белене"

С митинг-протест в Плевен ще продължи кампанията за референдум за изграждането на АЕЦ "Белене". Това стана ясно на пресконференция, която БСП даде вчера. За участие в него ще бъдат поканени както представители от всички общини на Плевенска област, така и такива от съседни области. Идеята на левицата е кампанията да завърши с национален протест в столицата. От БСП определиха участието в тези събития и като своеобразен тест за всички български политици, като според социалистите, неиздържалите теста, нямат място в бъдещото управление.
Своя оптимизъм, че голяма част от политическите представители ще се реабилитират пред обществото в този своеобразен тест изрази общинският лидер на БСП, Любомир Петков. За съжаление, петима депутати от нашия регион вече се провалиха, подчерта той, припомняйки гласуването в Парламента за отказ от "Белене". Втори шанс за реабилитация, според Петков, е подписката за централата, която БСП инициира. Тя ще има своите измерения в Плевен - вече водим разговори с нашите партньори от "Коалиция за България", като очакваме подкрепа и от всички политически сили и граждански организации, заставащи на тази позиция, сподели Любомир Петков. Подписката ще започне до края на тази седмица, а пунктовете за събиране на подписи ще бъдат изнесени в централната градска част и кварталите. Надяваме се чрез нея да дадем една ясна картина за настроенията в Плевен и областта за мнението на гражданите по повод решението на правителство за "Белене", допълни социалистът.