Предлагат нов знак да ни информира къде са камерите на пътя
Предлагат нов знак да ни информира къде са камерите на пътя / dariknews.archive

Нов пътен знак ще информира за местата, където „Пътна полиция" е поставила стационарни или мобилни камери. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, които регионалното министерство предложи за обществено обсъждане.

Новите текстове предлагат и всички пътни знаци в страната да бъдат подменени със светлоотразителни и всички светофари в градовете да издават звуков сигнал в помощ на незрящите пешеходци.

Съвременните пътни знаци у нас и в Европа са лесно забележими заради специалното светлоотразително фолио, което се използва при производството им от години. Не са малко обаче местата, където подобни знаци не само са рядкост, а дори липсват и в место тях местната управа, която по закон отговаря за пътната маркировка и знаците в населените места, е решили да спести пари и да постави старите табели, които не отразяват светлините на автомобилите.

С новите предложения обаче това право на избор отпада, обясни Петко Табаков от Българската браншова асоциация по пътна безопасност. "Общините в течение на една година би трябвало да подменят абсолютно всички знаци", каза той. По думите му разликата в цената между знак със светлоотразително фолио и такъв с обикновена боя е от порядъка от 20 лева. Най-малките свотоотразяващи знаци струват 40 лева, а най-големите - 120 лева.

Любопитно предложение в новите промени е въвеждането на т.нар. "шумяща" пътна маркировка, която обаче няма да има задължителен характер заради високата си цена, обясни Табаков. "Хубаво се вижда при проливен дъжд, не си губи светлоотразяващите свойства и освен това изпълнява тази функция, че като автомобилната гума стъпи на маркировката, издава шум с около 2-3 децибела по-висок от шума на околната среда и съответно вибрации в автомобила, което е достатъчно, ако водачът си е отклонил вниманието, да му сигнализира и той да се върне в пътната си лента", каза той.

Сред най-съществените промени в обсъждания проект е въвеждането на нов пътен знак Е24, който ще информира шофьорите преди да навлязат в участък със стационарни и мобилни камери, които следят за превишаване на допустимата скорост.

Според Табаков, ако общественото обсъждане на промените премине успешно, наредбите могат да влязат в сила още преди края на годината.