sport
sport / touch the raynbow
СУ "Иван Вазов" - Плевен беше домакин на поредна дейност от проекта на асоциация "Докосни дъгата" с председател д-р Денислава Ангелова и Министерството на младежта и спорта: "Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние" по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 а от Закона за хазарта за 2018 г.

vazov
touch the raynbow

Обучението беше посветено на здравословния начин на живот, като бяха засегнати темите: "Изграждане на модели на поведение, свързани със здравословен начин на живот в училищна възраст", "Околна среда - движение, хранене и фактори за превенция на затлъстяването", "Хранене и физическа активност – основни начини за подобряване на здравето, "Как да избегнем здравословните проблеми?”, "Напитките съдържащи захар - причина за затлъстяване" и "Спортът - задължителен елемент в пълноценния живот на младите хора".

sport
touch the raynbow

Специални гости по проекта бяха волейболната легенда Владимир Николов, "златното момиче" Ренета Камберова, футболистът Кристиян Григоров и каратистката Мирела Йолова, а обучители - Мая Цветанова, Калоян Куков и Огнян Пешев. Всички те имаха за задача да запознаят близо 100 ученици с това защо е важно да спортуват, да водят здравословен начин на живот и да се хранят правилно.

sport
touch the raynbow

"Под здравословен начин на живот аз разбирам движението, правилното хранене и съня. И аз като бях на вашите години можех да си позволя по цяла нощ да играя на компютъра, след което да отида на училище или тренировка. Няколко години по-късно това вече не беше така. По отношение на спорта - сигурен съм, че както моите деца, така и вие, прекарвате немалка част от свободното си време с телефони, таблети, в социалните мрежи, сърфирайки в интернет. В момента се получава така, че отделяте много малко време за движение, a в активния и здравословен начин на живот движението и правилното хранене са много важни", сподели Владо Николов пред учениците.

sport
touch the raynbow

Ренета Камберова, Мирела Йолова и Кристиян Григоров също се обединиха около това, че спортът е важна част от ежедневието и помага в изграждането на човек, дава стимул в живота му, мотивира го и го прави по-целеустремен. Спортистите посъветваха децата да се занимават със спорт, защото това ще им помогне да бъдат едно истинско здраво бъдеще на България.

sport
touch the raynbow

"След Олимпиадата напълнях и доста дълго време се опитвах да смъкна килограмите. В един момент си казах, че няма да пазя диети, а просто ще опитам да се храня по-здравословно. Започна да ми става интересно - коя храна за какво е, какво ти дава, какви са нейните функции. И така е много по-лесно да я приемаш. Интересувайте се от това какво приемате и с какво се храните, защото в крайна сметка няма нищо по-важно от здравето. Спортът е здраве, храната също е здраве", сподели Ренета Камберова по темата за правилното хранене.

sport
touch the raynbow

Събитието по проект "Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние" продължи с интересно занимание в хипермаркет "Лайф", към което се присъедини и певицата Теди Кацарова, едно от лицата на асоциация "Докосни дъгата". Разделени на групи с учениците, популярната изпълнителка, Владо Николов, Ренета Камберова, Кристиян Григоров и Мирела Йолова се впуснаха в една вълнуващо пазаруване по щандовете, за да се запознаят отблизо с полезните и вредни храни. Учениците научиха интересни факти за здравословното хранене и от главния готвач на ресторант "Лайф" Андрей Цветков. Той посочи пред учениците, че то е важно за развитието им, защото нездравословното хранене е моментно удоволствие, а здравословното хранене е за постоянно, тъй като влияе на визията и здравето на човек.

sport
touch the raynbow

Инициативата по проекта продължи с дискусия в зала "Европа" на СУ "Иван Вазов" за здравословния начин на живот и необходимостта от спортуване, в която с учениците в продължение на час разговаряха Ренета Камберова, Кристиян Григоров и Теди Кацарова. Интересни лични истории, разсъждения и примери от живия живот съпътстваха беседата.

vazov
touch the raynbow

"Живяла съм много години в чужбина, учила съм като малка в Скандинавия. Спомням си, че всеки ден ни проверяваха чантите за сладки неща, даваха ни задължително прясно мляко. И в Норвегия, и в Швеция ни караха да сме активни навън и елиминираха изцяло сладките неща, всичко ни се конфискуваше и ни се даваше в края на деня. Там определено станах по-спокойна и много по-лесно усвоявах учебния материал. В момента толкова много храни се предлагат, които са ни интересни, но често се подлъгваме, че са полезни. Обръщайте внимание на това какво ядете и дали всичко, което поглъщате е здравословно", посъветва Теди Кацарова.

Възпитаниците на СУ "Иван Вазов" също проявиха голяма активност и не спираха през цялото време да задават въпроси в търсене на полезни знания по темата.
В края на срещата всеки един от учениците получи по едно здравословно зърнено барче - подарък от "Нестле".