/ Община Плевен
Поетапното затваряне на детски заведения поради извършване на основни ремонти в рамките на проекта на Община Плевен „Подобряване на условията за предоставяне на модерни образователни услуги в областта на образованието” ще започне от 26 март.

Това обяви заместник-кметът с ресор „Европроекти и хуманитарни дейности” Стефан Милев. Първите три детски заведения в списъка за рехабилитация са „Юнско въстание”, „Теменуга” и „Дружба”, които се посещават от общо около 460 деца.
  
„Получихме безрезервното разбиране и съдействие от директорките на детските заведения и от родителите за преместването на децата по време на ремонтите в други градини на територията на община Плевен. Няма нито едно дете, на което да не е осигурена възможност да посещава градина. Направили сме всичко възможно да не разкъсваме групите и с децата да бъде прехвърлен дори и персоналът.

По предложение на родителите една цяла група ще посещава градината в с. Опанец, а друга – тази в с. Буковлък. Родителите са се запознали с условията там и инициативата за прехвърляне в тези градини беше тяхна. Община Плевен осигури и транспорт, разговаряхме няколко пъти с родителите по този повод, но по тяхно желание те ще извозват децата с личните си автомобили”, уточни г-н Милев.
  
Същинските строително-монтажни работи ще започнат от 10 април, до тази дата ръководителите на детските заведения трябва да направят организация за съхранение на инвентара. Фирмите изпълнителки на дейностите са уверили, че ще приключат работа преди крайната дата, за да може градините да бъдат подредени и почистени в рамките на записания в договорите срок от 100 дни.

Следващите четири детски заведения - градините „Ралица”, „Щурче”, „Калина” и детска ясла „Гергана”, както и двете училища - НУ „Христо Ботев” и ОУ „Климент Охридски”, ще се ремонтират през лятото, когато повечето от родителите са в отпуск.
„Това значително ще намали броя на децата и настаняването на останалите ще е по-безпроблемно, учениците също ще са във ваканция. Желанието ни е до края на 2018-а година ремонтите в детските заведения и училищата да приключат и да създадем много по-комфортна и здравословна среда за децата”, коментира г-н Милев.
  
Договорът за изпълнение на проект „Подобряване на условията за предоставяне на модерни образователни услуги в областта на образованието” е за БФП на стойност 10 223 215,88 лева и срок за изпълнение на проектните дейности 30 месеца.

Проектът предвижда интервенции, свързани с въвеждане на мерки за енергийна ефективност, изпълнение на дейности за ремонт и реконструкция на сградите и на прилежащите им дворни пространства за 9 обекта на образователната инфраструктура, разположени на територията на две от зоните за въздействие от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на  Плевен - социалната и публичната зона.