По 50 пациенти умират годишно в Плевенско от ХОББ
По 50 пациенти умират годишно в Плевенско от ХОББ / netinfo
По 50 пациенти умират годишно в Плевенско от ХОББ
23560
По 50 пациенти умират годишно в Плевенско от ХОББ
  • По 50 пациенти умират годишно в Плевенско от ХОББ

Около 250 болни от хронична обструктивна белодробна болест постъпват годишно за лечение в УМБАЛ «Д-р Георги Странски» Плевен. 40-50 от тези пациенти умират. Това каза доц. Явор Иванов, ръководител на Клиниката по пневмология и фтизиатрия. В момента в Плевенска област активно лечение на тази болест провеждат около 2 000 болни.

Според проучване, проведено в областта през последната година, заболяемостта от ХОББ нараства и достига 17 %, а горната граница на заболяемост в развитите страни е 20 %. Сред най-честите причинители на болеста са тютюнопоушенето, замърсяването на околната среда и на работните помещения. ХОББ се проявява предимно сред 40-годишните, които пушат от ранна възраст. Заболяването е наследствено, затова при близките на болните също има риск от ХОББ. За сега лечението на болни се поема почти изцяло от НЗОК.

До края на ноември в зала «Катя Попова» ще стартират безплатни прегледи за ХОББ, каза доц. Явор Иванов. Най-вероятно те ще се провеждат веднъж седмично от 9.00 до 13.00 часа. Още за проучването на заболяемостта от ХОББ в Плевенско и резултатите от него чуйте от д-р Пламен Павлов в прикачения файл .....