/ Община Плевен
Културни прояви, за които са необходими над 333 хиляди лева, утвърди Експертно-консултативният съвет на община Плевен за 2021 година, съобщиха от Общината.

Заради пандемичната обстановка и намалелите приходи в общинския бюджет, съветът предлага финансирането в тази сфера да бъде намалено с около 50 хиляди лева, в сравнение с предишната година. Приетият Културен календар ще бъде внесен за утвърждаване в Общинския бюджет.

Планирани са 13 културни събития с национално и международно значение. За 3 март ще бъде организирана традиционна национална изложба за детска рисунка на тема "Освобождението", която ще бъде подредена в Плевенската панорама.

Плевен е подпомогнат от кабинета със 656 хил. лв. за реставрация на знакови обекти

За афиша на десетото издание на "Нощ в Музея" са предвидени 10 хиляди лева. Над 13 хиляди лева е наградният фонд на Международния конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова" от 15 до 19 май, посветен на 80-годишнината от рождението на световноизвестната оперна прима, родена и израснала в Плевенския край.

Това лято Плевенската филхармония ще подготви поредна вечер "Опера под звездите". Спектакълът "Набуко" от Верди ще привлече изявени български солисти, които са гости на световните оперни сцени.

Общият размер на бюджета на Община Плевен е над 125,6 млн. лв.

Също през лятото ще се състоят поредните издания на международните фестивали за маримба и ударни инструменти и за куклено изкуство "Шарено петле". През септември предстоят също фестивалите "Есен джаз фест" и Биг Бенд Фест "От Бай Дико до...Тико, Тико".

Конкурсът на българска драматургия "Иван Радоев" се очаква да открие за 11-ти пореден път нови автори и театрални пиеси за възрастни и за децата. Тази година в Плевен ще бъде отбелязана 120-годишнината от рождението на художника Илия Бешков с национална юбилейна изложба през октомври. Общо за тези значими събития се нужни над 210 хиляди лева от местната хазна.

Календарът включва традиционните национални чествания, за които са отделени близо 130 хиляди лева. Предвидени са също 35 хиляди лева за бъдещи съвместни проекти на общината с културни институти.