Пенсионерите намаляват, пенсиите стават повече
Пенсионерите намаляват, пенсиите стават повече / Дарик Плевен, архив
Пенсионерите намаляват, пенсиите стават повече
37192
Пенсионерите намаляват, пенсиите стават повече
  • Пенсионерите намаляват, пенсиите стават повече

Тенденция към намаляване броя на пенсионерите в Плевенско се наблюдава в последните няколко години, това обяви управителят на поделението на НОИ в Плевен Галина Станимирова. В сравнение с периода към 31 декември 2009 г., когато пенсионерите са били 94 427, броят им година по-късно е намалял на 93 962. В същото време е констатирано леко завишаване на броя на изплащаните пенсии. Това е така, защото част от хората се възползват от възможността да получават и втора пенсия - социална, уточни Галина Станимирова.

По думите й, тенденцията през изминалата година е към увеличаване на заявленията за отпускане на нови пенсии. Рязкото увеличаване на желаещите да се пенсионират се дължи основно на отпадането на точковата система. Много от хората, отговарящи на изискванията по отпадналата от 1 януари система, побързаха да се възползват, коментира управителят на НОИ Плевен.

Тя напомни и че се запазва правото човек да си купи до 5 години стаж, но това вече няма да става на вноски, а само ако се плати цялата сума накуп. Един месец осигурителен стаж струва 74,76 лв., а една година - 897,12 лв.

Най-ниската пенсия и тази година остава 136,08 лв. Запазва се тавана от 700 лв. на пенсиите, предвижда се той да падне през 2014 год., но само за новоотпуснатите пенсии.

Още подробности чуйте в звуковия файл от Галина Станимирова.