Партньорите по проект URMA разгледаха забележителностите на Плевен
Партньорите по проект URMA разгледаха забележителностите на Плевен / obl.admin.pl

На 28 и 29 януари Областна администрация - Плевен е домакин на партньорска среща по проект 117R4 URMA „Urban rural partnerships in metropolitan areas"/ „Градско-селски партньорства в метрополните зони". Това е първото събитие, което се организира в нашия град по проекта, който стартира през януари 2012 г.

В първия ден от визитата си гостите имаха възможност да се разходят в парк Кайлъка. Те посетиха античната крепост Сторгозия и Панорама „Плевенска епопея 1877 г", които бяха част от проект „Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен", който бе реализиран по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007 -2013 с финансиране от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет.

Гостите разгледаха още Параклис-мавзолей „Св.Георги Победоносец" и Регионалния исторически музей. В първия ден от визитата им те посетиха и Областния информационен център. Експертите по проекта бяха запознати и с Регионална схема за пространствено развитие на Плевенска област, разработена от специалисти на ДЗЗД „Геоконсепт" в рамките на трансграничния проект „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния - България".

Проектът URMA стартира през януари 2012 г. Той се финансира по Оперативна програма за междурегионално сътрудничество INTERREG ІV С. В проекта участват девет партньори от шест държави членки на ЕС - България, Германия, Испания, Италия, Холандия и Полша. Целта му е да се използват схемите за градско и селско сътрудничество, разработени и тествани в предишен проект на Германското Федерално министерство, и в други региони- партньори. Интересът към URMA е голям, тъй като намаляването на регионалните различия и същевременно повишаването на конкурентноспособността на районите са предизвикателство за всички региони в Европа.

Днес партньорите по проекта ще участват в работна среща на Направляващия комитет, по време на която ще бъдат представени и обсъдени резултатите от изпълнението на дейностите, срещаните проблеми и предизвикателства и ще се набележат предстоящите дейности и необходимите финансови ресурси за изпълнението на всяка от тях.