Партия ДОСТ учреди общинската си организация в Плевен
Партия ДОСТ учреди общинската си организация в Плевен / dariknews.archive

На 30 октомври в Плевен беше проведена учредителна конференция на партия Демократи за отговорност, свобода и толерантност/ДОСТ/, на която беше избрано ръководството на Общинската организация на партията.

С участието на 254 учредители на конференцията - половината от реалните членове на ДОСТ в община Плевен, за председател е избрана Севджан Аледжикова.
„Ръководството беше избрано след едно открито състезание, както приляга на една нова, неавторитарна и нетоталитарна, а на една истински демократична партия", каза лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

Местан коментира пред журналисти, че равносметката от миналогодишните избори показва, че тогава активните членове на ДПС в община Никопол в Област Плевен са били 900, докато само година по-късно членовете на ДОСТ там са вече над 400 и така в момента само в Плевен и Никопол в областта членовете са повече от 900.

Партия ДОСТ учреди общинската си организация в Плевен
netinfo

Лютви Местан коментира и твърденията на социологически агенции, че партия ДОСТ не може да участва в избори:

„Залите при нашите учедителни срещи ни дават увереност, че новата партия има не просто потенциала да прескочи бариерата за влизане в следващото Народно събрание, а може да размести сериозно политическите пластове в страната", каза Лютви Местан.

Той посочи, че първата общинска структура в Област Плевен вече e създадена в Никопол, а след Плевен предстои учредяването на такива в общините Червен бряг и Долна Митрополия.
„Днес взехме решение за учредяване и на градски съвет на ДОСТ в Плевен, защото имаме голям потенциал", каза Лютви Местан. Според него ДПС не е успяла да постигне спойка между различните етнически и религиозни групи в община Плевен.

„Представителите на интелигенцията, които се самоопределят като етнически турци, не се чувстваха представени в ДПС. Ние сме амбицирани да изградим мостове между етническите турци и ромите, като разчитаме в редиците ни да се влеят и много етнически българи - християни", каза лидерът на ДОСТ.

Лютви Местан каза още, че в конференцията в Плевен се е усетила новата концепция на партия ДОСТ: „Ние ще работим за един нов, модерен граждански патриотизъм, който не изключва етнически различните, и който изхожда от принципа за единството на българската нация, която включва, а не изключва етнически и религиозно различните", заяви Местан.

Той каза, че амбицията на ДОСТ е, до пролетта на следващата година да бъдат учредени структурите на партията в цялата страна.