belene
belene / obedineni zemedelci
"Днес отново сме тук, на знаковия за нас остров Персин край Белене, за да отдадем почит на хилядите невинни жертви на комунизма, откраднал живота на няколко поколения българи. Поклонението тази година е белязано от едно знаково отсъствие - на отец Паоло Кортези, инициатор за създаването на парк-мемориал на мъчениците, преминали през ада на лагера в Белене. Вярвам, че този проект  ще бъде реализиран докрай, защото е необходим на България и най-вече на младите хора, които трябва да познават истинското лице на лагерите на смъртта".

Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева на възпоменателна церемония на остров Персин, където преди 68 години комунистическата власт създава най-големия концлагер в България за политически противници.
Заедно със Снежана Сутулова и Георги Ташев от националното ръководство на Обединени земеделци и членове на партията от София, Пловдив, Пазарджик, Ловеч, Белене и страната, тя участва в 28-то поклонение пред паметта на жертвите на тоталитарните режими. То се организира за четвърти пореден път от фондация „Остров Белене“, основана от Паоло Кортези и беленчани.                                                                                          

stavreva
obedineni zemedelci

На възпоменателното събитие присъстваха също много оцелели бивши лагеристи и родственици на жертвите.
"На остров Персин комунистическата власт създава най-големия концлагер за политически противници в България. Това място е свързано със съдбите на много страдалци, които никога няма да бъдат забравени", каза още Петя Ставрева. Тя отново призова да бъде извадена на светло истината за репресиите, за гоненията, за потъпкването на човешкия дух и достойнство – все позорни факти от времето на червения терор!
 
От името на Обединени земеделци, Ставрева отново настоя темата за комунистическите лагери, като част от репресивната машина на БКП, да бъде в учебниците по история. 
"Тази истина е необходима на младите поколения българи и на цялото ни обществото, за да не позволяваме нови посегателства срещу
свободата и демократичния път на развитие на България", заяви тя. 
 
"Тук е бил и моят дядо земеделецът Иван Янакиев, тук са били хиляди последователи на земеделските апостоли Александър Стамболийски, Никола Петков, д-р Г. М. Димитров, това място е белязало съдбите на хиляди българи. Наш дълг и отговорност е да пазим жив спомена за тях и да изпълним техния завет за свободна, независима и демократична България", завърши словото си председателят на Обединени земеделци. 
 
На националното поклонение бе представена изложбата „Свидетели: Памет за концлагера „Белене”, съвместна инициатива на фондация „Остров Белене” и фондация „Истина и памет”, която ще прерасне в пътуваща изложба и ще бъде представена в страната.
В памет на загиналите бе отслужена панихида.
След това стотиците граждани от цялата страна поднесоха пред паметната плоча венци и цветя.