Парите за здравеопазване през 2009 ще се увеличат
Парите за здравеопазване през 2009 ще се увеличат / netinfo

500 млн. лв. повече ще постъпят в системата на здравеопазването през следващата година. Заедно с увеличението на парите обаче, ще се засили и контролът по разходването им. Това каза в Плевен зам.- министърът на здравеопазването Емил Райнов.

Според него увеличението на парите ще стане реалност след като се извършат преизчисления в Министерството на финансите и държавата засили своята роля във финансирането на здравеопазването. Министър Райнов допълни още, че увеличението на здравоносигурителната вноска от 6 на 8 % от януари 2009 година няма да се отрази на осигурителната тежест на гражданите и на заплащането на лекарите. Разликата в стойността ще се поеме от държавата.

При посещението си в Плевен заместник – министърът поясни и промените в Закона за приватизация и след приватизационен контрол на болниците, който предстои да мине за одобрение през парламента. Сред новостите в закона са т.н. “забранителен списък”, в който са включени лечебни заведения, забранени за приватизация и гарантиращи здравната сигурност на населението в България.

Променено е и тълкуването на определението за “обособена част”. Зам. -министър Райнов обясни, че в болничните заведения могат да се обособят отделни части, които да се обяват за приватизация, но само, ако те не са свързани пряко с лечебната дейност. За да се гарантира здравната сигурност на населенението според закона, дори приватизираните лечебни заведения трябва да запазят предмета си на дейност.