Отменят безплатните измервания на дишането заради грипа
Отменят безплатните измервания на дишането заради грипа / netinfo

Безплатните измервания на дишането и срещата с пациенти, които бяха обявени за утре в плевенската зала „Катя Попова", се отменят, заради грипната епидемия, информира доц. Явор Иванов, ръководител на Клиниката по пневмология и фтизиатрия при УМБАЛ"Д-р Георги Странски".

Въпреки това Световният ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) - 18 ноември, ще бъде отбелязан, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Доц. Явор Иванов и кметът на Община Плевен Найден Зеленогорски ще засадят уникално за Плевен дърво в Градската градина.

Дървото е широколистно и е от вида „гимнокладус". Дървесният вид е декоративен, бързорастящ и рядко срещан. Атрактивен е с бананово жълтите си листа през есента, които дълго време остават на короната му. Дървото символизира чистият въздух и е антипод на тютюнопушенето и замърсената атмосфера, които са основните причинители на ХОББ.

ХОББ е заболяване, което засяга както белите дробове, така и целия организъм и често води до преждевременна смърт. Основните симптоми на ХОББ са хронична кашлица - с отделяне на секрети за повече от три месеца годишно в продължение на поне две последователни години, затруднено дишане, което се усилва при физическо натоварване, чести белодробни инфекции. Водещите причини за поява на ХОББ са тютюнопушенето и/ или интензивното и продължително вдишване на прахови и химически замърсители.

ХОББ е предотвратимо и лечимо заболяване. При навременна диагноза, лечението на пациентите с ХОББ значително намалява задуха, усложненията и необходимостта от болничен престой, като същевременно повишава качеството на живот.