/ iStock/Getty Images
Организират безплатно атракционно пътуване с първия плевенски тролей.

То ще се състои на 20 септември, вторник, и е част от програмата, подготвена от Общината по повод отбелязване на Европейската седмица на мобилността. 

В Плевен започна монтажът на 8 зарядни станции за нови електробуси

"Тролейбусът е един от първите, доставени в града през 1985 г., и се съхранява в новото тролейбусно депо", каза инж. Ангел Несторов, управител на общинската фирма "Тролейбусен транспорт".

"Той се използва все още за обучение на курсисти, както и за провеждането на екскурзии в града по заявка на почитатели от страната на по-старите тролеи. Към днешна дата в "Тролейбусен транспорт" са запазени три от старите тролеи.

Единият ще бъде предоставен като музеен експонат", добави инж. Несторов. Плевен е единственият град у нас с изцяло екологичен обществен транспорт - всички маршрути от градската транспортна мрежа се покриват от тролейбуси и електробуси.

По европейски проекти бе подменен изцяло автопарка на общинската фирма като последната доставка бе на 14 електробуси през миналата година със зарядни станции към тях. Инж. Несторов припомни, че на 18 август 2018 г. е спрян последният от старите тролеи. 

Атракционното пътуване със стария тролей ще е с начална спирка "Подстанция" в жк "Дружба" в 17:00 часа на 20 септември. Ще се движи по линия номер 5 към жп гарата, а оттам ще се насочи към паркинга на Общината.

В същия ден по повод Европейската седмица на мобилността в Плевен ще се проведат шествие и велопоход, ще има томбола с награди и много подаръци за участниците в инициативите.
БТА