Определиха най-добрите в 11-ия Национален конкурс за ученици-акомпанятори
Определиха най-добрите в 11-ия Национален конкурс за ученици-акомпанятори / dariknews.archive

На 29 март 2015 г. в зала „Божко Шойков" на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков" в Плевен, бяха раздадени наградите на 11-ия Национален конкурс за ученици - акомпанятори. Конкурсът се организира от НУИ „Панайот Пипков" - Плевен с подкрепата на Министерство на културата и Община Плевен.

Тазгодишното издание бе посветено на Петър Щабеков. Поздрав към участниците - пианисти поднесе кметът на Плевен проф.д-р Димитър Стойков, който им пожела успехи на националната и международната сцена, а конкурсът да продължава да бъде една от емблемите на града.

Ето кои са отличените в отделните възрастови групи:

Първа възрастова група

Първото място тук си поделят Анжела Тодорова от НМУ „Л.Пипков" - София и Калин Иванов от НУИ „П.Пипков"-Плевен. Калин Иванов получи и още две отличия - на СБК за изпълнение на „Хоро Стакато" от Динку-Владигеров и на Антоанета Воденичарова за Етюд ор. 740 No 12 на Черни.

Втора е Анастасия Кръстанова от НМУ „Л. Пипков" - София, тя получи отличие и от проф.Савка Шопова - Маркова за Концерт за флейта и арфа от Моцарт.

Втора възрастова група

С първа награда бе отличена Мила Михова от НМУ „Л. Пипков" - София. Тя получава и наградата на НМА „Проф. П.Владигеров" за изпълнението си на „Хоро" от П. Владигеров и наградата на името на Петър Щабеков.
Втората награда си поделят Борислав Бенчев и Велимир Кьосев, и двамата от софийското музикално училище. Борислав получи и отличие от проф. Ростислав Йовчев, а Велимир бе награден и от сдружение „Акомпанятори", от Антоанета Воденичарова за изпълннието си на Етюд ор. 25 No 1 от Шопен, и от проф. Ростислав Йовчев - награда на името на Петър Щабеков.

Третата награда е за Ивелина Кръстева от НУМТИ „Д. Петков" - Пловдив. Ивелина получи и диплом на СБМТД за изпълнението си на Пет танцови прелюда от Лютославски. Спасимира Евстатиева от НУИ „П. Пипков"-Плевен също получи трета награда.

Трета възрастова група

Тук бе обявена само първа награда - за Светлина Бояджиева от НМУ „Л.Пипков" - София. Тя получи и отличие от проф. Ростислав Йовчев на името на Петър Щабеков.

Награди бяха връчени и на солистите, участвали в конкурса, както и на техните преподаватели. След церемонията по връчването на отличията, се състоя и традиционният заключителен концерт.