Оправдаха Ивайло Ценкулов за сриването на бившата рафинерия Нова Плама
Оправдаха Ивайло Ценкулов за сриването на бившата рафинерия Нова Плама / netinfo

Окръжният съд в Монтана оправда плевенския адвокат Ивайло Ценкулов по всички обвинения, според които в качеството си на съдия-изпълнител е наложил запор на имуществото на "Плама" и с това предизвикал фалита на рафинерията. Новината беше потвърдена от пресцентъра на монтанския съд.

Делото е тръгнало през 2000 г. и е гледано два пъти в Ловеч и три пъти в Монтана, след като всички съдии в Плевен са си направили отвод. Стартирало е цели пет пъти заради различни процесуални нарушения, разказа пред Дарик самият Ценкулов. На едно от поредните тръгвания прокурорът в Монтана внася и искането, че съдия-изпълнителят е нанесъл щети на рафинерията за 8,3 млн. лева и това налага смяна на съдииския състав поради нововъзникналия казус.

През декември 2006 г. в Окръжния съд в  Монтана Ценкулов е осъден на шест месеца пробация, но Апелативният съд в София отменя присъдата и връща делото за ново разглеждане заради процесуални нарушения. В началото на 2000 г. плевенският адвокат бива уволнен като съдия-изпълнител в Районния съд, но впоследствие осъжда Министерство на правосъдието за отстраняването си. Във връзка с това дело, водено срещу него, той е осъдил за клевета и бившия директор на рафинерията Евангелос Барутас, който от своя страна също бе подсъдим около аферата "Нова Плама".

Според последното решение на съда в Монтана Ивайло Ценкулов е признат за невинен в това, че на 24 март 2000 г. в Плевен в качеството си на съдия-изпълнител нарушил служебните си задължения по Закона за особените залози относно образуване и водене на три изпълнителни дела.

Те били заведени от австрийската банка "Централ Вексел унд Кредит банк" заради дългове на фирмата. Според обвинението, той е образувал делата без да е налице правно основание затова и "предприел действия по предварително изпълнение по тях, въпреки че е бил длъжен и е следвало да изпрати призовка за доброволно изпълнение на длъжника, а впоследствие не е спрял изпълнението с цел да набави имотна облага на "Централ Вексел унд Кредит банк " и причинил на "Нова "Плама" АД значителни вредни имуществени щети в размер на 8 млн. 300 хил. 387 лв. и 80 ст." Прокуратурата може да протестира оправдателната му присъда.

Ивайло Ценкулов е известен с това, че водеше делата на бившите работници на "Нова Плама", които успяха да осъдят държавата в Страсбург. Нефтохимиците заведоха искове, за да получат възнагражденията си от бившата рафинерия, за които са осъдили фирмата и имат издадени изпълнителни листове още от 1999 година.