Опасност от падащи клони и дървета в Ловешко-възможно е затваряне на третокласната пътна мрежа
Опасност от падащи клони и дървета в Ловешко-възможно е затваряне на третокласната пътна мрежа / archive.dariknews

В цялата Ловешка област е повишена опасността от падащи клони и дървета, алармира областният управител Милко Недялков след заседанието на кризисния щаб. На него стана ясно, че са аварирали повече от 20 високоволтови далекопровода и без ток са 80 от общо 105 населени места в региона. Всички екипи на ЧЕЗ са мобилизирани, като в отстраняването на авариите са се включили дори и екипи от съседни области.

Най-тежка е пътната обстановка в общините Троян, Априлци и Ловеч, информира директорът на Областното пътно управление инж. Георги Грозданов. Затворени за движение са проходът Троян-Кърнаре, като снежната покривка на Беклемето е повече от 50 см, и Шипково-Рибарица. На места в Априлци снегът надвишава 60 см. Над 60 почистващи машини са ангажирани в разчистването, приоритетни са първокласната и второкласната пътна мрежа. „Ако продължи да вали с този интензитет, може да се наложи затваряне на третокласната мрежа", каза инж. Грозданов.

Междувременно кметът на Ловеч Минчо Казанджиев призова гражданите да излизат на пътя само в краен случай и при сериозна необходимост. Той препоръча на шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми и да карат със съобразена скорост, а пешеходците да ограничат излизанията си навън заради опасността от падане на дървета и клони.