Онлайн тормоза обсъдиха на поредно Училище за родители в НУХристо Ботев
Онлайн тормоза обсъдиха на поредно Училище за родители в НУХристо Ботев / nu-hr.botev

На 10 март в зала „Европа" на НУ „Христо Ботев" - Плевен се проведе поредната среща на образователния форум „Училище за родители". Темата беше „Виртуалният тормоз и неговата връзка с училище". Екипът на училището и Мариела Тодорова - инспектор в Детска педагогическа стая в Първо РУМВР - Плевен проведе дискусия по темата с родители на третокласници.

Според проучванията, онлайн-тормозът е тясно свързан с училищния и може да се разглежда като негово продължение или понякога като форма на отмъщение за онова, което реално се случва в училище. Темата е провокирана от факта, че тормозът между връстници често е подценяван и понякога остава невидим за възрастните, тъй като децата рядко споделят, когато са участници в ситуация на тормоз. По време на срещата беше обърнато внимание на отговорността, която всеки носи, ползвайки новите технологии, като беше разгледан и въпросът за безопасността на детето в интернет.

„Преди години злонамерените хора трябваше да привлекат детето в дома си или на улицата, а сега това е много по-лесно, защото това става в интернет пространството, където те могат да се представят за връстници на децата, да ги примамят и да споделят лични и снимки, които могат да бъдат иаползвани в различни порно сайтове. Това води до много неприятни последици и след като снимките на децата бъдат разпространени в страници за запознанства, това нанася сериозни щети на психиката на детето", сподели инспекторът от Детска педагогическа стая Мариела Тодорова.

Отношение в дискусията взе и Николай Иванов - родител на третокласник и директор на СОУ „Христо Смирненски" - гр. Плевен. Той сподели опита си в решаване на подобни казуси при по-големи ученици.

По график в училището започва разяснителна кампания за това, как да се предпазят децата от опасностите в интернет. Общуването с родителите е важен момент във възпитанието на децата и опазването на живота и здравето им.