Ограничават събирането на някои лечебни растения
Ограничават събирането на някои лечебни растения / DarikNews

Само в Ловешка област ще може тази година да се събират от естествените им находища лечебните растения под специален режим на опазване и ползване червен божур, лечебна иглика, лазаркиня. В това число влизат и растенията лудо биле, лечебен ранилист, решетка, зърнастец елшовиден, катраника и лютива тлъстига. Това информират от пресцентъра на РИОСВ Плевен.

Всяка година министърът на околната среда и водите издава заповед, с която се цели регламентирано ползване на растенията под специален режим на опазване и ползване. Такива растения са тези, чиито ресурси проявяват трайна тенденция към намаляване или има опасност от появяването на подобна тенденция. Тоест, под заплаха е естественото им разпространение сред природата. Със заповедта на министъра на околната среда и водите изрично се забранява още за територията на цялата страна събирането от естествените находища на бенедектински трън /пресечка/, волски език, пролетен горицвет, лечебна дилянка /валериана/, бодлив залист /популярен като бодлив чемшир/, момина сълза, бял оман, бял риган, лечебна ружа и др.

От сектор "Контрол на защитените територии и биологичното разнообразие" в РИОСВ Плевен припомнят, че е забранено ползването на бодливия чемшир като украса за букети. Възстановяването на естествените находища на това растение става много трудно и все още съществува реална заплаха от унищожаване на находищата му в горите на Плевенска и Ловешка област.

Днес в РИОСВ Плевен заседава комисия с представители на общините и горските стопанства от Ловешка област. Комисията е разпределила между желаещите билкозаготвители количествата билки от лечебни растения под специален режим на опазване и ползване, определени за региона на РИОСВ Плевен. Разпределението се извършва след подадени от тях в инспекцията до края на предходната година заявки.