Община Луковит стана Най-добра уелнес дестинация на Балканите за 2014 г.
Община Луковит стана Най-добра уелнес дестинация на Балканите за 2014 г. / dariknews.archive

Община Луковит бе отличена с приз "Най-добра уелнес дестинация на Балканите за 2014 г." Това стана ясно по време на гала вечер по повод 10-годишния юбилей на Балканския алианс на хотелиерските асоциации /BAHA/. Събитието се състоя на 19 февруари 2015 г. в ресторант „Амфора" в Белгард Сърбия, където асоциацията връчи и своите годишни награди.

Отличието за Община Луковит бе официално прието от кмета Иван Грънчаров. Той бе удостоен с характерния за BAHA рицарски костюм. Призът и съпътстващите го представителни знаци му бяха връчени от г-н Бранко Кривокапич - председател на Сръбската хотелиерска и ресторантьорска асоциация HORES, г-н Дончо Таневски - председател на BAHA и на Хотелиерската асоциация на Македония - HOTAM, както и от г-н Благой Рагин - пожизнен председател на BAHA и председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /BHRA/.

Община Луковит стана "Найдобра уелнес дестинация на Балканите за 2014 г"
netinfo

Луковитският регион все повече добива популярност като привлекателна туристическа дестинация със съхранена природа, благоприятен климат, вековна история, мистични легенди и гостоприемно население. Територията на общината включва един от най-представителните карстови райони в страната. Тук са открити около 600 пещери. Някои от тях са уникални паметници на човeшката култура от палеолита до ХІV век.

В пещерата Темната дупка край с. Карлуково са намерени следи от първите Homo sapiens, живели на планетата. Пещера Проходна привлича туристите с естествените си отвори „Окната" (известни още като „очите на Бога"). Силата на природата осезаемо се разкрива и чрез уникалните скални феномени "Струпанец" и "Провъртеника", красивият каньон на река Златна Панега и величественото дефиле на река Искър, местността Котлен с най-ясно изразения стар меандър у нас и причудливите скални образувания "Куклите".

На територията на община Луковит се намира първият в България геопарк „Искър-Панега", включващ Карлуковски карстов комплекс и Крайпътен ландшафтен парк „Панега". Геопаркът е туристически продукт от геоложки, геоморфоложки и палеонтоложки обекти с естетическа и културно-историческа стойност, пазещи целебната природна енергия на района, позната още от древността. Не случайно река Златна Панега носи името на Панака - една от дъщерите на бога на медицината Асклепий (Ескулап).

През последните години в общината бе изградена добра хотелска база, а общинската администрация, чрез свои проекти по европейските програми усилено работи за популяризиране на района като магично място, съчетаващо минало и съвремие и предразполагащо към постигане на добро физическо, емоционално и духовно състояние, което всъщност е в основата на уелнес културата.

Община Луковит стана "Найдобра уелнес дестинация на Балканите за 2014 г"
netinfo

По време на церемонията в Белград, отличие получи и четиризвездният Diplomat Plaza Hotel&Resort град Луковит. Хотелът бе удостоен с приз „Най-добър регионален антиейджинг център на Балканите за 2014 г.". Антиейджинг културата е развита в световен мащаб и е свързана със забавянето и предотвратяването на процеса на стареене.