Областният подкрепя откриването на национален авиационен център в Д.Митрополия
Областният подкрепя откриването на национален авиационен център в Д.Митрополия / obl.admin

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев се срещна с командира на ВВС ген. м-р Константин Попов и с полк. Григорий Стаменов - командир на учебна авиогрупа „Георги Бенковски". Сред темите на разговор бе състоянието и нуждите на висшите учебни заведения на територията на Плевенска област. Областният управител сподели пред присъстващите желанието си за активна работа в посока разширяване на възможностите на университетите и модернизиране и актуализиране на техните специалности. Той бе категоричен, че висшите учебни заведения трябва да подготвят кадри, от които има нужда бизнесът и като пример посочи големия интерес, който вече има към бъдещия факултет по фармация към Медицински университет- Плевен.

Проектът за сградата бе одобрен и ще се финансира със средства от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". От университета се надяват да посрещнат първите си студенти по фармация през учебната 2015 / 2016 г. Другият голям проект в сферата на образованието, по който се работи, е разкриването в Плевен на изнесен научен и образователен център на Пловдивския аграрен университет. Идеята се подкрепа от министерствата на образованието и науката и на земеделието и храните. Желание да се включат в структурата са заявили от Института по лозарство и винарство, Фуражния институт, Института по царевицата и Професионалната гимназия по лозарство и винарство.

От своя страна ген. Попов заяви, че има реална нужда от разширяване на авиационното образование. Той информира, че тече интензивна дискусия за нуждата от подготовка на кадри и за гражданската авиация. Темата за възстановяване на военно-въздушното училище като национален образователен авиационен център многократно е поставяна през последните години. Активен е и интереса от страна на различни граждански структури и частни фирми, както и от чужди страни за обучение на специалисти за различните дейности, свързани с авиацията.

Областният управител заяви, че би подкрепил разкриването на национален образователен авиационен център в Долна Митрополия. Той бе категоричен, че една самостоятелна структура, която включва и граждански специалности по-успешно би кандидатствала за финансиране, включително и чрез възможностите на Интегрираните териториални инвестиции. Илиян Йончев честити на ген. Попов предстоящото му назначаване за заместник-началник на отбраната. Решението бе взето на заседание на МС тази седмица и влиза в сила на 30 юни 2014 г.