guljanci
guljanci / Ева Янкова
На 26 април Община Гулянци беше домакин на областната инициатива „Децата в действие сбъдват мечтите си” по програмите на Джуниър Ачийвмънт – България за деца от предучилищна възраст.

Оганизатори на събитието бяха Регионалното управление на образованието, Джуниър Ачийвмънт – България и ДГ „Незабравка” гр. Гулянци, с подкрепата на Община Гулянци. Участие в колоритния детски празник взеха деца от шест детски градини. Те твориха на тема „Моят роден край”, демонстрирайки находчивост, усърдие и сръчност, креативност и талант, умение за работа в екип.

Малките предприемачи от ДГ „Незабравка” бяха архитекти и изработиха макет на дунавския бряг, превърнат в атрактивна туристическа дестинация.

guljanci
Ева Янкова

Децата от ДГ „Щастливо детство” с. Брест бяха екскурзоводи и изработиха сувенири и информационни книжки с цел популяризиране на забележителностите на родното си село.

Детска градина „Първи юни” с. Гиген акцентира върху най-ценната историческа забележителност на селото – древноримския град Улпия Ескус. Мото на децата в работата им беше „Ценители на историята”.


guljanci
Ева Янкова


Работилница „Милковчанчета” при ДГ „Детска радост” с. Милковица изработи куклата Милка и пана с ликът ѝ за популяризиране на една от емблемите на селото. Сръчковците при ДГ „Слънце” с. Сомовит и малките родолюбци от ДГ „Здравец” с. Шияково изработиха сувенири представящи родния им край.


guljanci
Ева Янкова
 


Емоциите с децата в тази инициатива споделиха кмета на общината Лъчезар Яков, експерти от РУО, представители на Джуниър Ачийвмънт – България, служители от общинска администрация, учители и директори, ръководители на фирми и предприятия, уредници на културни и исторически обекти, партньори на детските градини, родители.
 

guljanci
Ева Янкова


След като всички малки предприемачи презентираха работата на своите фирми, те бяха наградени с грамоти, сертификати и подаръци. От своя страна те поднесоха на своите гости прекрасна програма и част от изработените сувенири.