Незабавна оставка на Бъчварова поиска Румен Петков, заради инцидента в столична заложна къща
Незабавна оставка на Бъчварова поиска Румен Петков, заради инцидента в столична заложна къща / dariknews.archive

„Само заради това, че министърът ще допусне да подложи на унижение служител на МВР да бъде проверяван, той трябва да си подаде оставката. В член 195 и в член 205 от закона на МВР, ясно е регламентирано в какви случай се отива към дисциплинарно производство, защото министърът ясно казва, че ще изчака да види как ще мине дисциплинарното производсто и тогава ще реши дали ще отстрани служителя и какво отношение да има към него".

Това каза зам.-председателят на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков на среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен. Повод за коментара стана изказване на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че едва след проверките по случая ще определи действията си спрямо служителя на реда, застрелял вчера бивш полицай, извършил обир в столична заложна къща.

Той обясни, че член 205 гласи, че дисциплинарно производство се образува тогава, когато има установено дисциплинарно нарушение.
„В случая какво е дисциплинарното нарушение на служителя? Че е застрелял човек, който е извършил престъпление.
Вместо министъра да го награди веднага - същата вечер, той тръгва да прави дисциплинарни проверки".

Според Петков, това е акт на неуважение на министъра към служителите на МВР, както и акт на поругаване на професионалното им достойнство.
„Какво чака да се проверява, ако бяха застреляли служителя на МВР, какво щяха да проверяват? Как ще се чувстват децата му на другия ден!
Може ли да се стреля срещу служител на МВР, той да изптълни по един блестящ начин служебните си задължения, и министъра веместо да го награди да чакат да мине дисциплинарната проверка и тогава да прецени дали да го отстрани от длъжност. Това е нелепо!
Това е политиката на ГЕРБ към Министерството на вътрешните работи. В новия закон за МВР искат да им отнемат възнагражденията, които получават при пенсиониране, искат да им намалят отпуските и сега се държат с тях по един унизителен начин.

Такъв брутализъм - да подложиш на проверка служител, който си е изпълнил по блестящ начин служебните задължения, това е абсурдно това деморализира състава.
Служителят вижда, че държавата се гаври с него. Защо да кандидатства в МВР - да го застряля някой, който е извършил обир, и тогава министърът ще е спокоен.
Това е повод за незабавна оставка на министъра и тя трябва да бъде поискана от министър-председателя на часа. Иначе министър-председателят е съучастик срещу служителите на МВР.
Не може държавата да има такова отношение към хората, които са избрали да лишат семействата си от родителска грижа. Това може да го направи човек, който мрази МВР, или поне неговите служители", коментира Румен Петков.