Музеят в родния му Плевен показва уникалната експозиция
"На 23 декември се навършват 81 години от рождението на легендарния български поп изпълнител и композитор Емил Димитров - почетен гражданин на Плевен", съобщи Десислава Близнашка, уредник в отдел "Нова и най-нова история" при Регионалния исторически музей в родния му град Плевен.

"Музеят притежава малка, но много ценна колекция за певеца, която привлича посетители от близо и далеч", допълни тя. "Уникалната експозиция е предоставена през ноември 2010 г. от сина на популярния творец", уточни Близнашка.

Навършват се 78 години от рождението на Емил Димитров ("Ела в София")

Експонирани са снимки, вещи и документи, свързани с личния и творческия път на певеца. Фотоси показват близките отношения на българския музикант с прочути изпълнители от световна величина като Шарл Азнавур, Адриано Челентано, Патриция Карли и други. Има снимки, които са свидетелство за приятелството му с Лили Иванова, Богдана Карадочева, Янка Рупкина.

"Посетителите се спират пред съхранените за днешните и идни поколения високи отличия на изпълнителя", подчерта Близнашка. Емил Димитров е единственият български изпълнител удостоен през 1990 г. със "Златен лавров венец" на Френската академия на изкуствата, отбеляза тя.

В постоянната експозиция е и наградата му "Златен Орфей", присъдена за цялостно творчество. Запазен е неговият орден "Стара планина", първа степен.

Да си спомним за Емил Димитров (ВИДЕО)

"Емил Димитров е член на Съюза на френските композитори, в репертоара си има над 400 композиции, 280 от които са авторски, над 30 издадени албума и 50 милиона продадени плочи по целия свят.

През годините той е определян от международната преса като "Франк Синатра от Изток", припомни Десислава Близнашка.  
БТА