emil dimitrov
emil dimitrov / dariknews.archive
В деня на Празника на Плевен - 15-ти май, в центъра на града беше открит паметникът на Емил Димитров - легендата на родната естрада. Двуметровата бронзова фигура се издига, до Големия фонтан на Водната каскада. Откриването на паметника беше част от програмата за празника на родния град на голямата българска естрадна звезда.

emil dimitrov
dariknews.archive


"Ръката на Емил е протегната към хората - към тези, на които той отдаде всичко. Сърцето, душата, живота и здравето си и това е един знак към нас - днешните плевенчани, да работим така, че да даваме, без да очакваме. Да поднесем сърцето си на тези, които са ни поставили на тези позиции, за да оправдаваме техните очаквания. Не всеки може да бъде Емил Димитров, но е задължително всеки от нас да работи скромно, честно, достойно и почтено на своята позиция, з да го има прекрасният град Плевен". Това каза кметът на Плевен Георг Спартански преди откриването на монумента.
emil dimitrov
dariknews.archive

Честта да открият паметника на Емил Димитров в родния му Плевен имаха авторът - плевенският скулптор Константин Симеонов – Костика, и почетният гражданин на Плевен, актьорът Христо Домусчиев, израснал заедно с Емил Димитров в плевенския Девети квартал.

emil dimitrov
dariknews.archive

Откриването стана в присъствието на стотици плевенчани от различни поколения.

emil dimitrov
dariknews.archive

emil dimitrov
dariknews.archive

Средствата за изграждане на паметника на Емил Димитров бяха набрани чрез мащабни дарителски инициативи, в които се включи и Министерството на отбраната, което дари материала за изработване на монумента. Проектът за паметника беше избран с национален конкурс.

emil dimitrov
dariknews.archive

emil dimitrov
dariknews.archive

Емил Димитров е роден на 23 декември 1940 г. в Плевен, в семейство на артисти-илюзионисти. Баща му е Димитър Димитров, известен като Факира Мити. Mайка му е французойката Анастасия Димитрова (по мъж), асистентка на Мити, с артистично име Мадам Сиси, рано развела се с баща му и завърнала се във Франция, тя често бива посещавана в родината си от Емил. Като ученик се увлича по рисуването и по класическата музика. Приет е да следва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1960 г. В същата година дебютира като певец и изпълнява своята авторска песен "Арлекино", акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на една дълга и успешна кариера като попизпълнител, музикант и композитор. Изнася концерти в почти всички европейски страни.

emil dimitrov
dariknews.archive

emil dimitrov
dariknews.archive


През 1970 г. излиза един от най-големите му хитове - "Моя страна", който по-късно става песен на столетието. В репертоара си певецът има над 400 композиции, 280 от които са авторски: "Арлекино", "Джулия", "Ако си дал", "Сбогом, Мария", "Ела в София", "Песен за моята майка", "Моряшко сбогом", "Нашият сигнал".
С песните си и техните послания Емил Димитров завинаги ще остане в сърцето на Плевен и на своята публика!