Найден Зеленогорски: Регистрациите, нарушаващи закона ще бъдат служебно заличени
Найден Зеленогорски: Регистрациите, нарушаващи закона ще бъдат служебно заличени / dariknews.archive

Реформаторският блок внесе промени в Закона за гражданската регистрация, с които да се анулират всички адресни регистрации, направени в нарушение на законодателството. За предаването "Преди всички" по БНР Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок, поясни, че една от основните идеи е да бъде продобрен съществуващият закон.

Ако се окаже,че има регистрации, които са направени в нарушение на съществуващия закон, те да бъдат служебно заличени. Ако регистрацията е незаконно направена, тя се заличава директно. Нашата идея е да направим така,че и местните власти, и колегите в ГРАО и МРРБ да се съобразяват с действащия закон и да не позволяваме изборния туризъм. Ние въведохме текстове и по отношение на хотели, подслони или търговски обекти. Изискването е тази регистрация да е в рамките на 4 месеца. Ако приемем, че летният сезон е 4 месеца и това са хора, които работят там през туристическия сезон, тази регистрация да важи 4 месеца. ще се направи проверка и ще се заличат само тези, които са незаконни. Ние въвеждаме различни изисквания, които гарантират, че ще се спазва закона. Има предвидени и санкции.

За предстоящото отпечатване на бюлетини за изборите през есента, Зеленогорски обясни:

Преди няколко дни имаше председателски съвет на НС и тогава се видяхме и с колегите от ЦИК и ръководството на печатницата. Мнението на РБ е, че не трябва за променяме Избирателния кодекс по отношение на защитите на бюлетините. Нашето мнение е, че, ако се наложи, бихме могли да печатаме бюлетините и извън България. Но не смятаме, че е логично да се коментира идеята за промени в ИК заради защитите на бюлетините.