/ dariknews.archive
Над 50 000 лева е сумата, върната на пострадали от телефонни измами в Област Плевен. Това информира шефът на ОД на МВР-Плевен комисар Красимир Начев на редовния си брифинг с представители на медиите.

Мним "художник" от Плевен отмъкна от автора картини за 35 000 лева

От заявените в полицията в областта 18 телефонни измами от началото на 2018-та година, 17 са разкрити, поясни комисар Начев. Той добави, че заловените вече участници в телефонни измами предпочитат да възстановят сумите, взети от гражданите, защото това им осигурява възможността да могат да сключат споразумение с Прокуратурата и съответно наказанието им да бъде по-малко.

Предадоха на съд две жени, извършили измами за близо 70 000 лева при покупко-продажба на жилища

„В методологията на извършването има така наречените „мулета, кактро и „въртачи“, които могат да звънят от Румъния, Гърция и от Южна България. Схемите за телефонните измами са разнородни, но основните си остават „полиция“ и „лекар“, каза комисар Красимир Начев.

Рецидивист, извършил поредна измама, е предаден на съд от Районна прокуратура-Плевен

Той описа примерен случай, когати по телефона се съобщава за възникнало ПТП, при което „внук е блъснал човек, който трябва веднага да бъде опериран и за да не бъде осъден. „внукът“ трябва да даде съответната сума, която да покрие оперативната намеса.

6320 лева хвърли от терасата си 93-годишна жена "по разпореждане" на мним полицай

„Извършителите използват този психологичен момент у възрастните хора, относно тяхната психика и лесното манипулиране. Те са като децата и там сме безсилни, каквото и да направим“, каза още директорът на ОД на МВР-Плевен комисар Красимир Начев.