Национална среща за образователна интеграция на деца от етнически малцинства проведоха в Луковит
Национална среща за образователна интеграция на деца от етнически малцинства проведоха в Луковит / obshtina.lukovit

Първа национална среща по изпълнение на Стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства проведе Министерството на образованието и науката в град Луковит на 16 и 17 ноември. В нея взеха участие Роберт Джераси - съветник на просветния министър, 16 експерти от МОН, 32 началници и експерти от регионалните инспекторати по образованието в страната, директори и учители от учебните заведения в община Луковит.

Национална среща за образователна интеграция на деца от етнически малцинства проведоха в Луковит
netinfo

Участниците бяха посрещнати по традиция от луковитски ученици с пита с мед и китка есенни цветя. Събитието откри организаторът от страна на МОН, директорът на дирекция „Формиране, анализ и оценка на политиките" Пенка Иванова, която поздрави присъстващите с Международния ден на толерантността и прикани към едноминутно мълчание в памет на жертвите от атентатите във Франция. В качеството си на домакини приветствия поднесоха началникът на РИО-Ловеч Еленко Начев, кметът на община Луковит Иван Грънчаров и областният управител на Ловеч Ирина Митева.

Национална среща за образователна интеграция на деца от етнически малцинства проведоха в Луковит
netinfo

Обучителните панели на срещата обхванаха стратегическите документи и ръководството за мониторинг на образователната интеграция. Лектори бяха г-жа Иванова, г-н Джераси и държавният експерт Йосиф Нунев.

Експертите посетиха Начално училище „Инж. Г. Ив. Вълков" гр. Луковит, което е приемник на първото светско училище в общината и през годините се утвърди като модел на етническа толерантност и добри педагогически практики в обучението на деца от ромски произход. Директорът Божидарка Василева показа чрез презентация процесът на образователната интеграция в училището. Виолета Йорданова, началник на отдел „Образование, култура, социални и младежки дейности" в Община Луковит, направи кратък обзор на интеграционния процес в общината и приоритетните области при неговото осъществяване. С богата поетично-музикална програма се представиха пред гостите възпитаниците на началното училище.

„Този плам в очите и усмивките на учениците не могат да се режисират. С тях вие сте благословени ежедневно. Благодарим ви, че ни направихте съпричастни към вашия училищен живот". С тези думи г-жа Пенка Иванова се обърна към педагогическата колегия, похвали добрата материална база и отправи покана към училището да представи празнична програма в Министерството на 8 април следващата година, по случай Международния ден на ромите.