Музеят в Ловеч отказва да приеме старинни предмети
Музеят в Ловеч отказва да приеме старинни предмети / metaldetecting.bg

Регионалният исторически музей в Ловеч отказа да приеме предмети, имащи признаци за паметници на културата, предоставени от председателя на Българска национална федерация по металдетектинг Илия Илиев. Това съобщи лично той в прессъобщение до медиите. "Отказани да бъдат приети са монети и железни предмети от преди 1800 година. Те са открити на 25 ноември и съгласно Закона за културното наследство и Закона за собствеността са занесени в музея още на следващия ден", се казва в съобщението.

От националната федерация по металдетектинг, чието седалище е в Ловеч, обясняват, че директорът на музея Иван Лалев и археологът Радослав Гущераклиев първоначално са казали, че ще приемат предоставените им предмети и ще издадат разписка. Впоследствие обаче, след проведено съвещание, е отказано да се приемат материалите. Археологът Радослав Гущераклиев обяснил на председателя на федерацията, че не е предоставен документ за собственост. Музейният специалист е изтъкнал още, че намирането на въпросните монети е престъпление и трябва веднага да бъде уведомена полицията.

Регионалният исторически музей в Ловеч не е издал официален документ на председателя на федерацията, който да удостоверява, че е посетил музея, за да съобщи и предаде въпросните старинни предмети, се казва в изявление на Българска национална федерация по металдетектинг. От там настояват Министерството на културата да вземе отношение по случая.

«Не сме склад за съхраняване на различни неща. Ние работим като институция, чиято дейност е регламентирана в Закона за културното наследство и нормативната уредба към него», заяви археологът Радослав Гущераклиев. Той подчерта, че относно проучването на археологически обекти също има регламент в закона. Там се посочва как да се извърши проучване на терен, в който има паметници на културата, посочено е и кой може да извършва тези проучвания. Радослав Гущераклиев обясни, че теренните проучвания подлежат на разрешителен режим и всяка година музейните специалисти искат разрешителни за тях. Не знаем материалите къде и как са намерени, какъв е произхода им. Има опасност тези материали да са открити по-рано и да не са обявени. Ако пък са намерени сега, трябва да бъде посочено къде и как, да се заснеме мястото. Ако материалите са намерени случайно, то те все пак са открити в земя, която е нечия собственост и собственикът или ползвателят трябва да са информирани. Музеят търси партньорството на гражданите в опазването на културното наследство на територията на региона, но всичко трябва да бъде съобразено с действащите в тази област закони, каза още Гущераклиев.