Мистичната Кьорава кобила отново оживя в Тръстеник
Мистичната Кьорава кобила отново оживя в Тръстеник / archiv.DarikNews

Както всяка година, на 7 януари 2013, в Тръстеник на Ивановден се проведе традиционния мистичен ритуал "Кьорава кобила".

От 9:00 часа на площада в града 8 колектива от по 15-16 участници участваха в конкурса, организиран от НЧ"Неофит Рилски-1872"-град Тръстеник.

За втори път с прекъсване от една година в конкурса взе участие и малка "Кьорава кобила" от ОДЗ"Щастливо детство" под името "Ивка-щастливка".

Читалищните спонсори наградиха 3 кобилски впряга като отделно бяха дадени и две специални награди, подсигурени от Кмета на Община Долна Митрополи г-жа Поля Цоновска, която упълномощи журито да избере носителите на тези награди.

Журито в състав: Силвия Диянова-председател на Читалищното настоятелство, Александър Атанасовски-член на Читалищното настоятелство и Ани Малоселска -ръководител на ШИИ при читалището връчиха една специална награда от кмета на общината на ОДЗ"Щастливо детство" и втора награда на кобилата "Иванка" съставена само от ученици.

От читалищния конкурс на първо място е кобилата "Иваничка" с водач Даниел Анов, на второ е "Ивайла-грос мебел", а на трето СОУ"Евлоги Георгиев" от клуб "Съхрани българското".

Приветсвие беше поднесено от кмета на Тръстеник г-н Васко Петков, от председателя на Общински съвет град Долна Митрополия Петър Петров и от отец Стефан, който по традиция винаги блгославя на този ден жителите града.

Ритуалът "Кьорава кобила" е свързан с легенда, която разказва за стопанин с името Иван, който станал един от най-богатите жители в селото чрез вярната си ослепяла кобила, която довела в дома му цял табун с коне.