Министър Димитров: втора атомна е най-важният инвестиционен проект за страната
Министър Димитров: втора атомна е най-важният инвестиционен проект за страната / netinfo
АЕЦ „Белене” е най-важният инвестиционен обект на България, за който правителството е категорично, че ще се реализира, това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той посети днес Белене и разгледа строителната площадка, базата и складовете на атомната централа. 

От следващата година стартират всички активни мероприятия по строителството на АЕЦ „Белене”, уточни министър Димитров. В близките седмици трябва да се вземе решение коя от подалите оферти организираща и структурираща банки ще бъде избрана. До края на годината ще стане ясно и кой ще бъде избран за стратегически инвеститор на проекта. В строежа на АЕЦ „Белене” ще се вложат 4 млр. евро, което е равно на преките чуждестранни инвестиции в България за цяла година, уточни министър Димитров.

До края на годината трябва да се получи и разрешителното от Министерство на регионалното развитие, да се завърши техническия проект и да бъде внесен в Агенцията за ядрено регулиране. Този е и срокът да се подпише основния договор за изграждане на АЕЦ на площадката на Белене, допълни енергийният министър.

През най-активния строителен период ще бъдат ангажирани 5500 до 6000 души, а след това в обслужването на централата ще останат около хиляда високо квалифицирани специалисти.

Предвижда се изграждането на два блока от по 1 000 мегавата, като въвеждането в реална експлоатация на първи блок на АЕЦ „Белене” е насрочено за началото на 2014 година, уточни министър Петър Димитров.