Медицинският университет в Плевен дипломира 32-рия си випуск млади лекари
Медицинският университет в Плевен дипломира 32-рия си випуск млади лекари / archiv.DarikNews

На 12-ти януари Медицинският университет в Плевен дипломира 32-рия си випуск млади лекари.
След ритуала по предаване символите на университета, който се състоя пред Ректората на университета,
младите дипломанти от випуск 2011 - общо 88, облечени в тоги, последваха знамената и академичното ръководство в празнично шествие, предвождано от мажоретен състав.

Медицинският университет в Плевен дипломира 32рия си випуск млади лекари
netinfo


Първенците по успех от випуск 2011, д-р Станимира Елкина и д-р Николай Кючуков, поднесоха венец пред Вечния огън на Параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец".

Медицинският университет в Плевен дипломира 32рия си випуск млади лекари
netinfo

Тържествената промоция на абсолвентите от випуск 2011 се проведе в зала „Магнум" на Втора клинична база в присъствието на техните преподаватели, близки, и официалните гости от управата на община и област Плевен.
Ректорът на висшето училище, проф. Горчев поздрави младите лекари и пожела на всеки един от тях да намери правилния път за професионална реализация лично за себе си, независимо дали това ще бъде в България или чужбина, стига да се чувства удовлетворен и оценен.

Медицинският университет в Плевен дипломира 32рия си випуск млади лекари
netinfo


Водещ на церемонията бе деканът на факултет „Медицина", доц. д-р Димитър Господинов, който представи интересна информация за випуска с акценти върху научните постижения на младите лекари и интересни моменти от техния студентски живот.
След официалното полагане на Хипократовата клетва, ректорът връчи дипломите за висше образование след успешно завършен 6-годишен курс на обучение по медицина, даващи професионална квалификация „лекар", на дипломантите от випуск 2011. Тази година "заклех се" казаха абсолвенти от България, Молдова, Украйна, Албания, Индия, Сърбия и Турция. Средният успех на завършващите е много добър 5.05 с висок брой - общо 22-ма отличници.
Първи по успех са д-р Станимира Елкина и д-р Николай Кючуков с отличен 5.90 и Томе Андонов от Македония с отличен 5.88. Освен наградите от МУ-Плевен - плакет „Отличник" на Факултета по медицина, грамота, комплект научна литература и стетоскоп - те бяха удостоени с Почетен знак І степен на Българския лекарски съюз. Грамоти и книга първа на История на БЛС ще бъдат връчени на всички останали отличници. Всички дипломанти получиха плакети на Факултета по медицина.
Създаден първоначално като Факултет в структурата на Медицинска академия в София, преименуван като Висш Медицински институт през 1979 г. със статут на автономно висше учебно заведение, Медицински университет - Плевен е преобразуван като такъв през 2004 г. с Решение на Народното събрание. Утвърден като авторитетно държавно висше училище с доказани водещи позиции в медицинското образование в България.