Малки и големи се включиха в уъркшоп по керамика
Малки и големи се включиха в уъркшоп по керамика / etnika

Около 50 деца и възрастни в Ловеч се включиха в уъркшоп за изработване на керамични съдове на ръка, съобщиха организаторите от сдружение „Етника". Преди това участниците научиха как глината се подготвя за работа, какви видове примеси са използвани в древността, техники на формоване.

Видяха снимки на съдове от различни исторически епохи, антропоморфни съдове, зооморфни пластики и др. Разгледаха автентични съдове и предмети, експонирани в сградата на Музейна сбирка „Минерали и минерални суровини" на Регионалния исторически музей, където се проведе събитието.

Особен интерес и творческо вълнение предизвика работата с глина и самостоятелното изработване на съд. Малки и големи с желание формоваха, споделяха идеи и отнесоха вкъщи готовите предмети.

Малки и големи се включиха в уъркшоп по керамика
netinfo

Уъркшопът е част от проекта „Майсторилница Етника", който цели да съхраним и популяризираме традиционната култура чрез изработване и адаптиране на автентични елементи към съвременния бит. Финансиран е от община Ловеч.

Планирани са общо четири уъркошопа. Всеки от тях ще включва ръчно изработване и кратка теоретична част за запознаване с традиционни занаяти, техники и орнаменти характерни за българската народна култура и локалните й особености в Ловешко. Останалите уъркшопи са рисуване върху текстил, рисуване върху стъкло и декорация с декупажна техника.