Мадлен Алгафари гостува за пореден път в СОУ Иван Вазов
Мадлен Алгафари гостува за пореден път в СОУ Иван Вазов / dariknews.archive

На 22 март 2013 г. в СОУ „Иван Вазов" в Плевен се проведе поредната среща по инициативата „Училище за училището" с гост Мадлен Алгафари - известен български психолог. Този път срещата беше с преподаватели от училището и имаше пресечна точка със срещите с учители от цялата страна по проекта „Участвай и променяй", който има за цел превенция на стреса при учителите.

Тъй като стресогенните фактори са две групи - фактори, на които можем да влияем и фактори, независещи от нас, вниманието на аудиторията бе насочено към промяната на онези обстоятелства, които зависят от конкретната личност. Всеки участник в срещата си направи „Колело на живота" - схема, в която се отбелязват в проценти нивото на здравословното състояние, кариера, социална среда, взаимоотношения, пари и др. След това в специална диаграма всеки отчете личното си пространство, време, тяло, емоции, принадлежност, утвърждаване, духовност. По този начин се стига до извода какво трябва да се направи, за да се намали стресът.

„Пирамида на петте потребности" и биоенергийна гимнастика бяха също сред акцентите в срещата, която беше изключително полезна за преподавателите от СОУ „Иван Вазов".