Любомир Дацов: Спорът за цената на АЕЦ Белене прилича на театър
Любомир Дацов: Спорът за цената на АЕЦ Белене прилича на театър / Дарик Плевен
Любомир Дацов: Спорът за цената на АЕЦ Белене прилича на театър
38330
Любомир Дацов: Спорът за цената на АЕЦ Белене прилича на театър
  • Любомир Дацов: Спорът за цената на АЕЦ Белене прилича на театър

Спорът за цената на проекта за втора атомна електроцентрала в Белене прилича много на театър и той е на гърба на България. Това заяви на среща с медиите в Плевен Любомир Дацов, зам.-председател на НДСВ. По думите му, централата в момента няма алтернатива, ядрената енергетика има бъдеще в България и то не бива да бъде подривано. 

АЕЦ Белене е единственият проект, който има издадени всички документи и лицензи, подчерта Любомир Дацов. Изграждането на два допълнителни блока в централата в Козлодуй е процес, който само от гледна точка на сертификацията на проектите ще трае минимум 5 до 7 години. Зам.-председателят на НДСВ изрази и личното си мнение относно изказванията на премиера Борисов, че цената на Белене е висока. "Не мисля, че става въпрос за отстояване на държавни интереси, може да има отстояване на лични интереси и пазарене, но не съм убеден, че има истински финансови проблеми", беше категоричен Дацов.

"Ако това е крайната цена, която искат руснаците, на мен ми се струва приемлива. Защото по стар български обичай никой не калкулира пропуснатите ползи в момента, от това, че нищо не се прави. А те струват много", каза още той.

Според НДСВ изграждането на АЕЦ Белене е крайъгълен камък по отношение на типа икономика, която ще развиваме. "Не можем да продължаваме да бъдем една икономика, която да произвежда нищо и която да е базирана на труд, който е нискоефективен, нискокачествен", каза още Любомир Дацов. Той подчерта, че все още никой не е показал изчисления, че дори и на исканата в момента цена, атомната централа в Белене е неефективна и няма да бъде печеливша. /Чуйте Любомир Дацов в звуковия файл/ 

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че е готов да спре проекта „Белене", ако руската компания „Росатом" продължи да настоява за високия инфлационен индекс, който оскъпява изграждането на централата с близо 2.5 милиарда евро.