/ Dariknews.bg
Ловеч е в „златната” среда според индекса за почтеност, сочат данни на асоциация "Прозрачност без граници", която представи свое изследване, цитирано от пресцентъра на общината. То се нарича "Местна система за почтеност. Индекс 2017 - резултати, изводи, добри практики" и бе оповестено на нарочна пресконференция.

В рамките на изследването са посетени 13 областни града, или половината от изследваните общини. В общата класация Ловеч е на 16-о място - след Сливен и преди Плевен.
 
На пресконференцията бяха посочени някои положителни практики. Сред тях е подобрената контролна дейност на общинския съвет в Ловеч - пълна база данни, протоколи, добра отчетност в реално време. Кметът на Ловеч Корнелия Маринова бе поздравена за усилията да вкара общината в „зелената зона“, като рейтингът й е скочил с цял пункт спрямо 2015 г. и сега е 4.00 при общ 3.89 пункта. Корнелия Маринова бе спомената веднага след успешните кметици на София и Габрово - Йорданка Фандъкова и Таня Христова.
 
Много висок е индексът на общинска администрация в Ловеч – той е 4.20 пункта и е на шесто място при среден 3.79. Добри са показателите на съда и на полицията в Ловеч.
 
Незадоволителни, в дъното на таблицата, са показателите за бизнес организациите, за местните медии и за гражданските организации в Ловеч.

Индексът на местната система за почтеност се е превърнал в стимул за позитивно развитие в много от градовете, отчитат от асоциацията.

Индексът се съставя като сравнителен анализ на общините в 27-те областни центрове. Фокусът е върху изследване на 9 ключови институции, които формират местната система за почтеност. Обхванати са местна власт, администрация, медии, съд, бизнес. Измеренията са капацитет, роля, управление.
 
На първите места са Бургас, София и Стара Загора. При тези градове се работи за повече прозрачност и отчетност към гражданите.

Силистра, Монтана и Хасково са с най-слаби показатели за прозрачност и отчетност.

Кметските екипи отчитат най-висока степен на индекса, следват общински съвети, общинска администрация, съдилища, гражданско общество.

Най-големите подобрения са по отношение МВР и съдилищата в областните центрове.