Ловчалии вече могат да плащат данъци с 5% отстъпка
Ловчалии вече могат да плащат данъци с 5% отстъпка / dariknews.archive

Община Ловеч с наличния си капацитет и технологичните възможности е първата в България, която е готова с облагане за данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства, съобщи кметът Корнелия Маринова.

Още на 5 януари облагането е било готово с данъка върху превозните средства. На 11 януари вече можеше да се инкасират и останалите публични общински вземания, посочи тя. Това е в услуга най-вече на гражданите, които без напрежение и дълго чакане могат да внесат своите такси.

Сегашният закон позволява, ако общините са готови с облагането преди стария срок 1 март, то събиранията да започнат по-рано. Гражданите отново могат да се възползват от 5 % отстъпка, но пред касите няма да има опашки от чакащи. Според стария закон до 2011 г. плащането бе в периода от 1 март до 30 април с отстъпка от 5%. Тогава чакащите се проточваха в редица от касите по коридора чак до входа на общинската администрация.

До края на другата седмица всички жители трябва да получат съобщенията си за дължимите налози.

Жителите на село Баховица пък за първи път имат възможност да заплатят задълженията си чрез VPN-връзка (Virtual Private Network - виртуална частна мрежа). Връзката дава възможност плащането моментално да се отчита в община Ловеч.

Засега има изградени общо девет такива връзки с кметствата и ще се работи за тяхното активизирани. Необходимо е още кметовете да имат заповед за събиране на местните приходи и желание да се справят с продукта.