lukovit
lukovit / obshtina lukovit
Празничен водосвет, тържествена сесия на общинския съвет и концерт-спектакъл бяха заключителните акценти на празненствата в Луковит по случай 120 години от обявяването на селището за град.
Броени дни преди големия християнски празник – Рождество Христово, луковитчани се помолиха в местния храм „Св. вмч. Георги“ за здраве, благоденствие и просперитет на родния град.
Общински съвет Луковит проведе тържествена сесия по случай честването в напълно обновената си заседателна зала в сградата на общинската управа. Церемониалното заседание започна с официално празнично изявление на председателя д-р Данаил Динков и бе уважено от народния представител Калин Василев и от изпълнителния директор на РСО „Централна Стара планина“ Мариела Петрова. Своята нова поетична творба „Моят град празнува“ представи почетният гражданин Светла Баракова. Д-р Палма Захариева накратко разказа за издаването на книгата „История на бившия воден синдикат „Златна Панега“ – гр. Луковит“. Общинският съвет удостои с почетни отличия заслужили личности и организации, като представителните знаци бяха връчени от кмета Иван Грънчаров и председателя на общинския съвет д-р Динков.

lukovit
obshtina lukovit

Почетният знак на Община Луковит получиха учителят по български език и литература Малина Русева, успешните предприемачи Васил Кандев, Ваня Павлова и Николай Банов, директорът на училището в село Бежаново Венцислав Манолов. На Професионалната гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“ в Луковит бе присъдена Почетната грамота за принос в развитието на просветното дело в общината. Със званието „Почетен гражданин на община Луковит“ бяха удостоени изявеният специалист в областта на дебелочревната и стомашна хирургия доц. д-р Цветан Панов, дългогодишният треньор по лека атлетика Атанас Иванов, както и посмъртно – обичаният от цялата местна общественост акушер-гинеколог д-р Точно Лалов, музикалният педагог, диригент и композитор Борис Чернев, машинният инженер и стопански ръководител инж. Иван Грънчаров, спортният деятел и ръководител Панталей Димитров.  

lukovit
obshtina lukovit

Във вечерните часове на сцената на местното читалище се състоя празничен концерт, в който се изявиха местни състави и изпълнители. Кулминационният момент настъпи с интригуващия музикално-танцов спектакъл „Как ще ни стигнат американците?“, представен на луковитска сцена от Национален фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ“ и сътворен от доказалия се хореограф, режисьор, основател и ръководител на ансамбъла – Христо Димитров.
Историческото събитие – преобръщането на Луковитската селска община в градска с Указ №263 от 3 декември 1898 г. на Княз Фердинад – по традиция се чества с празненства веднъж на десетилетие. Цялата 2018 година в Луковит премина под знака на годишнината. В началото на декември централният площад бе украсен със 120 елхи, а в началото на следващата година ще приключи строежът на многофункционална зала в центъра на града, която ще бъде именувана „120 години град Луковит“.