Колорит се завърнаха със злато от Ксанти-Гърция
Колорит се завърнаха със злато от Ксанти-Гърция / dariknews.bg

Четири златни медала получиха възпитаници на арт школа „Колорит" от 5-тото Биенале на детското изобразително изкуство в град Ксанти - Гърция.

Темата на Биеналето беше „Любимата ми игра с приятели". Международното жури, в което участваха художници от различни континенти присъди първо място в конкурса и Златен медал на Апостол Савов, Йоанна Диму, Нона Спасова и Пламен Дечев.Трета награда получи Ралица Банкова.

В конкурса са взели участие 155 000 творби на деца от 156 страни на възраст от 4 до 17 години. Ръководителката на школа „Колорит" Майя Ананиева информира, че рисунките на нейните ученици са пресъздали интересни детски игри, свързани с нашия фолклор и традиции, които вече се възраждат и се радват на интерес сред децата.

Рисунките на плевенските деца представляват сложни фигурални композиции, изпълнени в различни живописни техники. Организатор на международния форум е Детската Арт Академия и Музея на детското изобразително изкуство в Ксанти. В залите на музея по традиция се експонира международната изложба с подбраните най-добри творби от конкурса.

Школа „Колорит" и нейната ръководителка получиха поздравления за изключителния успех и покана за участие в предстоящото 6-то Биенале в Ксанти от Лита Маврогени - президент на Академията за детско изкуство .