Колорит се прибраха със злато и специални награди от Евора-2012
Колорит се прибраха със злато и специални награди от Евора-2012 / archiv.DarikNews

Със златен медал, две специални награди и дванадесет почетни дипломи се завърна творческият екип на арт школа „Колорит" - Плевен от участието си в 13-та Международна среща на младежкото изкуство „Евора-2012" в Португалия.

За тринадесети пореден път известната плевенска школа спечели Специален приз за колекция от конкурса за рисунка в Евора. Тази награда се присъжда само на десет арт школи от целия свят, представили колекции от творби в международния конкурс. Специалният приз дава право на участие в международния форум на ръководителя на школата и на двама нейни възпитаници.

Четиринадесетгодишните Елеонора Цветанова и Наталия Гаврилова под ръководството на своя арт педагог Майя Ананиева представиха успешно България на престижния международен форум.
В продължение на седмица, участниците от различни страни и континенти имаха за задача да рисуват и пресъздадат в картини в различни техники красивата архитектура на града музей - Евора, както и на средновековното селище - крепост Монсараш, състезавайки се за наградите на форума.

Тази година участниците имаха като специална задача за рисуване - „Градината на летния дворец на краля". Едно приказно красиво кътче от Евора, където архитектура, екзотични дървета и цветя са в пълна хармония с разхождащите се на воля кралски птици - пауните.

В своята акварелна картина, Елеонора Цветанова успя да пресъздаде тази невероятна атмосфера и получи Специална награда за творбата си. Наградата й бе връчена от Директора на конкурса и на Европейски клуб за култура „Теоартиш" - Теодолинда Паскоал. За своето отлично представяне, с почетни дипломи бяха наградени ръководителката на школата Майя Ананиева и двете участнички , Елеонора и Наталия.

По традиция на тържественото откриване на международната среща на младежкото изкуство, кметът на Община Евора връчва наградите от предшестващия форума международен конкурс за рисунка. Темата тази година бе „Дървото през четирите сезона в моята страна".

Седемгодишната Ивелина Николова от „Колорит" е носител на най-високото отличие на конкурса - Златен медал за творбата си „Пролетно настроение". За своите интересни интерпретации на темата с дипломи за високи постижения са наградени Мария Младенова, Милица Славкова, Никола Ангелов, Йоанна Диму, Пола Монова и Силвия Андреева.

След поредното си силно участие и успешно представяне, арт школа „Колорит" е получила покани за самостоятелни изложби и участия в международни пленери в Словения и Русия.