Колективният договор между общината и социалните партньори е факт
Колективният договор между общината и социалните партньори е факт / archive.dariknews

След близо тримесечни преговори, на 9 декември беше подписан Колективен трудов договор в сферата на образованието между Община Плевен и социалните партньори.

"От години знаем, че образванието все е на опашката, макар че в тази сфера се произвежда най-голямата принадена стойност и най-големия интелектуален продукт", каза кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, минути преди подписването на договора в Заседателната зала на община Плевен.

Колективният договор между общината и социалните партньори е факт
netinfo

Той посочи важната роля на мениджърските умения на директорите на учебните заведения и припомни, че в началото на 2012 г. е заварил детските градини с много големи дългове, но в края на 2013-та е приятно изненадан от постигнатите резултати.
Кметът заяви, че гледа на синдикатите като на партньори и обеща, че и тази година ще има и Коледни бонуси, като за сега не е ясен размерът им.

Георги Шошев - зам.-председател на Синдиката по образование към КТ"Подкрепа" сподели, че този договор е една декларация за това, че наистина всички социални партньори - работодатели, община и синдикати смятат, че образованието е основен приоритет и нещата се решават по-лесно в условия на принципност, прозрачност и доверие между социалните партньори. „Ние като синдикат на национално равнище се борим за повече средства за образованието и за по-голям дял от вътрешния продукт, както и за една по-дългосточна стратегия за образованието, която да дава по-голяма яснота за бъдещото му развитие".

Искра Арабаджиева от Независим учителски синдикат отбеляза важността на Колективния трудов договор, който отваря и една врата към създаване на Общински съвет за социално партньорство в образованието.

Преседателят на Съюза на работодателите в системата на образованието в България Татяна Генова, отчете трудностите по време на преговорите, възникнали поради различните финансови възможности на учебните заведения. Тя отбеляза, че това е наложило да се направи компромис, благодарение на който договорът става възможен.

Колективният договор между общината и социалните партньори е факт
netinfo