Изпробваха гласа на новите сирени в Плевен
Изпробваха гласа на новите сирени в Плевен / netinfo
Изпробваха гласа на новите сирени в Плевен
18904
Изпробваха гласа на новите сирени в Плевен
  • Изпробваха гласа на новите сирени в Плевен

Тестовете на системата за ранно предупреждение и оповестяване в Плевен пиключиха успешно и от днес тя се пуска в действие, това съобщи Дияна Стойнова от Министерството на извънредните ситуации. Системата е част от Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и аварии, която се изгражда от министерството.

На територията на Плевен са монтирани 40 електронни сирени, които осигуряват пълно акустично покритие на града. Стойността на новата технология е 2 094 612 лв. Сиренната система се контролира както на местно ниво от изградения Областен контролен възел в Плевен, така и от Националния контролен възел в София, каза още Дияна Стойнова.

Тестовете на системата за ранно предупреждение и оповестяване включваха симулирането на химическо заърсяване с амоняк, опасност от наводнение след заложен взрив в язовирната стена на яз. “Кайлъка” и пожар в сградата на Областна администрация. Продължителността на всеки от задействаните сигнали беше в рамките на минута.

Съвсем скоро от Министерството на извънредните ситуации ще стартират и масирана информационна кампания, за да може населението да свикне с различните сигнали и да научи какво се оповестява с всеки един от тях.