mos
mos / dariknews.archive
Водачът на листата на ГЕРБ в Плевен Ивайло Московски представи пред Дарик някои от важните акценти в програмата на партията, които се отнасят както до цялата страна, така и до региона на град Плевен. Той посочи, че е необходимо да се компенсира с бързи темпове изоставането на Северна България спрямо южната част на страната ни:

„Поставяме наистина един много силен акцент върху развитието на Северна България при един следващ управленски мандат. Знаем, че сме длъжници до известна степен на Северна България всички ние като политици, и затова считаме, че с много ускорени темпове трябва да наваксаме това изоставане на Северна спрямо Южна България.

За това основен акцент в новата концепция е изпълнението на проекта за АМ“Хемус“. За нас той е необратим. Включително в мандата, в който управлявахме има заделени средства за изпълнението на този проект. Проектирането му е в много напреднала фаза и в режим на управление партия ГЕРБ поема категорично 100-процентов ангажимент да построи автомагистрала „Хемус“ за мандат от 4 години. Наясно сме, че без да бъде довършена тази инфраструктура, икономически растеж много трудно ще бъде постигнат, а виждаме примерите на други места, които направихме в България така, че това е задължително условие“, каза Ивайло Московски, който беше транспортен министър в двете правителства на кабинета Борисов.

Друг основен акцент в програмата на ГЕРБ е създаването на Икономическа индустриална зона в региона на Плевен по подобие на изградената такава зона в Пловдив, посочи Московски:
„Тя даде много добри резултати и на практика за последните няколко години там има пряко заети 14 000 човека, косвено ангажираните с бизнеса в тази икономическа зона са над 70 000, а преките инвестиции са няколкостотин милиона.
Наясно сме, че това тук ще стане по-бавно тъй като вероятно ще има затруднения и с квалифицираната работна ръка. Плевен е исторически свързан с индустрията и хората си спомнят, че тук имаше може би над 40 различни производства за съжаление, и ГЕРБ не носи вина за това. Голяма част от тях вече ги няма, но това би могло да се възроди и ние имаме ангажимента да изпълним една такава програма с такъв проект“.

Темата за образованието е трети акцент в концепцията на ПП ГЕРБ.

„Плевен е добър пример за това и тук може да бъде да бъде посочен и ректорът на Медицинския университет. Там се постигна един много добър баланс в развитието на висшето образование и тук ние ще подкрепим политически откриването на един нов Стоматологичен факултет към университета“.

Ивайло Московски каза, че е много важно децата, които са във възраст за основно образование да влязат в училищата задължително, дори ако е необходимо да се приложат рестрикции. Дали през социалните плащания към семействата или по друг начин, ние ще задължим всяко едно дете да бъде в училище.

Учителите ще бъдат мотивирани допълнително през нашата програма. Там предвиждаме двойно увеличение на възнагражденията за учителите, за да можем наистина да създадем условия децата да излизат грамотни и образовани от училищата.  В противен случай рискът, който се поема е или да излязат неграмотни от училищата, или да остават безработни или част от криминалния контингент, като и в двата случая ще са в тежест на държавата. Длъжни сме точно този тип средни специалисти, които липсват на пазара, да ги създадем в учиилище“, каза още водачът на листата на ГЕРБ в Плевен Ивайло Московски.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!