Искат „Беклемето” да се обособи в самостоятелно селище
Искат „Беклемето” да се обособи в самостоятелно селище / Вероника Христова

Искане за обособяване на “Беклемето” в самостоятелно селище внесе в Министерския съвет чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството областният управител на Ловеч Николай Нанков, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. В края на миналата година Общинският съвет в Троян взе решение да се предприемат действия по създаването на ново селищно образувание от национално значение с наименование Планински туристически комплекс „Беклемето”, касаещо територията, определена с одобрен подробен устройствен план за регулация и застрояване на туристически комплекс в землищата на селата Балканец и Бели Осъм. Съгласно Закона за административно-териториалното устройство на България създаването на ново селищно образувание с национално значение се извършва с решение на Министерски съвет след съгласуване със съответния общински съвет.

Искането на Троян отговаря на Закона за административно-териториалното устройство на страната. То задоволява възникнали курортни нужди от национално значение и има наличие на устройствен план. Обособяването му ще спомогне за развитието на туризма в региона, а това е един от приоритетите на Ловешка област, са мотивите на областния управител да подкрепи и внесе искането за обособяване на „Беклемето” в самостоятелно селище.

Целта на създаването на новото селище е да се разглежда Планинският туристически комплекс „Беклемето” като по-обширна туристическа територия и да се гледа на него като място за спорт и туризъм за цялата страна. В него са съсредоточени уникални природни дадености. Той е урбанизиран естествен център на национален парк „Централен Балкан”. Разполага с хотели, ресторанти и почивни бази, с три ски писти с обща дължина около 2,5 км, два стационарни ски влека, три ски гардероба. В непосредствена близост се намира признатата за най-добра високопланинска писта за ски бягане и биатлон в широколистна гора, която предстои да бъде приведена в съответствие с европейските изисквания и лицензирана за провеждане на международни състезания.

От изключително важно значение за по-нататъшното развитие на Планински туристически комплекс „Беклемето” е той да получи статут на самостоятелна териториална единица, считат от община Троян.