ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев" отбелязва 30 години от създаването си

ХГ Дарение Колекция Светлин Русев отбелязва 30 години от създаването си
ХГ Дарение Колекция Светлин Русев отбелязва 30 години от създаването си / kolekcia.svetlinrusev

На 12 юли 2014 г. се навършват 30 години от откриването на ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев" - Плевен.
Сградата, в която се намира художествената галерия е построена през 1905 г. от основоположника на архитектурното строителство в България Никола Лазаров.

ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев" отбелязва 30 години от създаването си

В онези години тя е била приета разнопосочно, заради специфичната си архитектура и е наречена "Турско-римска баня" като до 70-те години на миналия век, сградата функционира като такава. Днес тя е архитектурен паметник на културата с национално значение.

През 1984 г. художникът академик Светлин Русев - един от най-големите колекционери на изобразително изкуство в България, дарява на родния си град Плевен 322 творби живопис и скулптура.

Дарението включва образци на българското изкуство от Възраждането до днес, представляващи етапите на развитието му в лицето на емблематични автори. Колекцията включва и творби на френски, румънски, кубински, мексикански и руски автори, индийска християнска пластика и африкански фигури и маски.

ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев" отбелязва 30 години от създаването си

В залите на галерията могат да се видят възрожденски щампи, съвременни български автори, но и западноевропейска графика от ХVІІІ, ХІХ и ХХ век, между които творби на Миле, Гойя, Пикасо, Шегал, Салвадор Дали. Ценителите могат да видят картини на Роден, Дега, Реноар. Дарителят периодично дообогатява колекцията.