Евродепутатът Илияна Йотова откри информационен офис в Плевен
Евродепутатът Илияна Йотова откри информационен офис в Плевен / dariknews

„Седем е моето любимо число и се надявам този офис да заработи на много високи обороти". Това каза евродепутатът от БСП Илияна Йотова при откриването на офиса на своя седми в страната информационен център в Плевен.

„В седмата година от вропейското си членство продължаваме да бъдем длъжници към гражданите и избирателите си по отношение на Европа и европейските институции", каза Йотова и посочи, че все още на Европа се гледа като на Брюксел, който създава ограниения, критикува, спира европейски средства и изпраща нови мониторинги за страната ни.
„В края на седмата година все още не сме убедени в заслугата на институциите и на политиците, включително и на българските евродепутати".

Илияна Йотова обясни, че в новооткрития информационен офис всеки, който пожелае ще може да посети центъра, който ще рабои по теми, зададени от гражданското общество. Освен това един път месечно, каквато е практиката в останалите центрове, тук ще се организира приемна за граждани, които ще имат възможност предварително да дават своите заявки за по конкретни въпроси, които да обсъдят лично с евродепутата.

Илияна Йотова изрази надежда в информационния й център да се организират и тематични срещи с участието на разлизни съсловия като лекари, учители, представители на бизнеса, спортни деятели, хорана изкуството, „за да говорим на теми, които в Европасе свързват с България и изобщио с политиката, която се създава за всичките членки на ЕС.
В тази връзка и във връзка с началото на новия програмен период Илияна Йотова каза, че планира дискусии в областта на селското стопанство и Програмата за развитието на селските региони, в които да се включат и жители на по-малките общини, които имат интерес по темата.

Тя уточни, че програмата е променена и създава допълнителни нови възможности като изтъкна важността от срещите от този тип, които помагат на евродепутата, когато защитава аргументите си в европейските институции.

Илияна Йотова посочи още предимства от членството на България в Европейския съюз. „Чрез изграждането на информационна мрежа от центрове из страната можем да подобрим осведомяването гражданите за европейски програми и фондове, за да се избегне изпускането на срокове и загубата на финанси".

Според нея в Европа има опити за налагане на двойни стандарти и е нужно единство и гласуване в интереса на страната, за да се избегне създаването на тези стандарти. Като пример тя посочи гласуването на документ, свързан със ситуацията в Украйна: „Защо се предлага спирането на Южен поток, което би имало негативен ефект върху България, Унгария, Словения, Италия и т.н., а не спирането на Северен поток, което би имало негативен ефект върху другите държави. Този документ заедно с текста за тежки икономически санкции против Русия мина благодарение на гласовете на ЕНП и колегите от ГЕРБ, докато социалистите гласуваха с „въздаржал се" и „против" двата текста", коментита евродепутатът.

Офисът на информационния център на Илияна Йотова се намира на улица "Катя Попова" - 3 - зад Од на МВР - Плевен.